Mesić: Ovim se komemorira propast ustaške države

Mesić: Ovim se komemorira propast ustaške države

Sutra će se u Sarajevu održati komemoracija posvećena 75. godišnjici Bleiburga. Ova misa izazvala je brojne reakcije i osude, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Tim povodom gost N1 bio je hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije Stjepan Mesić.

Stjepan Mesić je poručio kako se sutrašnjom komemoracijom “pokušava promijeniti povijest”.

“Svakako da Sarajevo nije mjesto za ovakav događaj jer u Sarajevu, kao i mnogim drugim mjestima za vrijeme rata učinjeno je jako puno zločina, četiri godine se ubijalo”, kazao je.

“Kad je kapitulirao Treći rajh, trebali su i ustaše i četnici i domobrani na kraju kapitulirati, a nisu to učinili”, dodao je.

Kapitulirana je kvinsliška vojska i bio je jedan prodor. Pokušali su izaći iz okruženja i tada ih je 9 ili 10 poginulo. To je sve što je poginulo na Bleiburgu. Istina je da nakon zarobljavanja svi civili su pušteni. Treba pogledati slike sa Bleiburga, to je samo razoružana vojska. Ako se četiri godine ubija, ako se provode rasni zakoni, a NDH je uvela rasne zakone kojim je elimirala iz života Rome, Židove, Srbe, pravoslavce, a i Hrvate antifašiste, Bošnjake antifašiste. To je četiri godine zločina, a Crkva ne nađe za potrebno da prvo kaže bilo je i nevinih. Ustaše su pravile živi štit, oni su poveli narod za sobom kao živi štit i pošto je to bilo jasno u partizanskoj vojsci, oni su civile – žene, djecu pustili kući. Nema tu ubijanja djece. Kad kažu isto je fašizam i antifašizam… Fašizam je ubijao one koji su različiti, na rasnoj osnovi, dok antifašizam se borio protiv fašista, protiv onih koji su htjeli napraviti svijet prema kojem bi jedni bili robovi a drugi su trebali biti nadljudi. To je ono prema čemu se razlikuje“, izjavio je Mesić.

Mesić je rekao i da sutrašnji skup ima političku pozadinu.

Dobar dio vođstva danas u Hrvatskoj istupa kao da se ništa nije dogodilo do Bleiburga. Pa samo koliko je u Jasenovcu ubijeno što je utvrđeno po imenima, ali uzmite Rome koji nisu ni došli do Jasenovca, oni Romi koji su odvedeni na Gradinu i maljevima ubijani. U mome rodnom mjestu Orahovici jedan dan romska djeca nisu došla u školu i onda smo drugi dan saznali da su svi odvedeni, cijelu ulicu su imali ti Romi i nisu bili katolici kao Romi u Pitomači. Ovi iz Orahovice nisu preživjeli. Samo su dvije sestre ostale žive iz te ulice jer su bile u posjeti. Sve druge su ubili. A da ne kažem da su ubijani Židovi. Spašeni su oni koji su otišli u partizane“, izjavio je.

Bilo bi dobro da nema licemjerja u vrhu Crkve. Licemjerje – ako kažeš da je neko kriv za retorziju, ali onda moraš reći zašto dolazi do retorzije. Pa četiri godine se ubija i Crkva to ne vidi, ali još nešto: Katolička crkva nikad ne spominje u Hrvatskoj da su u Narodno oslobodilačkoj borbi sudjelovali preko 100 katoličkih svećenika na čelu sa Svetozarom Ritigom koji je bio župnik crkve Sv. Marka u Zagrebu. Dakle, on je kasnije bio visoki funkcioner, uvijek je ostao svećenik i opravdao svoje svećeničko zvanje“, naglasio je Mesić u Danu uživo.

Komentarišući reakcije premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, kazao je kako su ga jako iznenadili, te da su nastupili kao da se ništa nije dogodilo, nego “da se odjednom došlo do Bleiburga”. Ističe kako je to sve u funkciji izbora, ali da smatra da su građani toliko svjesni, da će shvatiti “i koronu i besmisao sa komemoriranjem ustaške države”.

Ovim se komemorira propast ustaške države a tamo u Bleiburgu bi trebalo izmijeniti gdje piše ‘u spomen hrvatskoj vojsci’. Ustaše nisu bili hrvatska vojska, oni su bili vojna formacija jedne političke partije. Hrvatska vojska je završila Drugi svjetski rat na strani saveznika a ne na strani Trećeg rajha i na strani rasnih zakona ubojica i zločinaca“, potcrtao je Mesić.

Previous Bešlagić: Borba protiv fašizma zajednički imenitelj za 2. oktobar 1943. i 15. maj 1992. godine
Next Vijećnica u znaku Sarajevske hagade s porukom sjećanja na sve nevine žrtve

You might also like

NAŠI DANI

Tešanj: Počinje gradnja škole u Medakovu

Općinski načelnik Suad Huskić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i predstavnik firme Inžinjering1 potpisali su u petak u Tešnju Ugovor o početku gradnje novog objekta

NAŠI DANI

Komšić u Beču: Nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida nije samo civilizacijski čin nego i dug svijeta prema žrtvama

Na poziv Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, a povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, obratio se u nedjelju na javnom skupu u

NAŠI DANI

Stručnjaci najavljuju: Očekuje se značajan povratak domaće radne snage iz EU

Dominik Raškaj, agent za zapošljavanje, gostujući na televiziji najavio je povratak bosanske radne snage iz EU. -Što zbog poskupljenja energenata u Evropskoj uniji, dakle u Zapadnim zemljama, a što zbog