Metaloprerađivački sektor Tuzlanskog kantona doživljava renesansu

Metaloprerađivački sektor Tuzlanskog kantona doživljava renesansu

U Bosni i Hercegovini 15.novembar se obilježava kao Dan metalaca.

Metalska industrija u Bosni i Hercegovini oporavlja se od negativnih posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa. Postala je motor bosanskohercegovačkog izvoza. Metalska industrija u našoj zemlji je opterećena brojnim problemima, ali radnici čine sve što je u njihovoj moći da se poveća proizvodnja i izvoz i da metalska industrija zadrži status najznačajnije industrijske grane.

Metalski sektor TK kreće se uzlaznom putanjom. Povećava se nivo naručenog posla, kao i plate. Nedostaje jedino kvalifikovane radne snage sa iskustvom, kaže predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić.

“Metaloprerađivački sektor TK apsolutno doživljava renesansu. Danas metalski sektor u TK ima više posla nego ikada , ali imamo problema sa nedostatkom kadra. Mi smo na to upozoravali, nedostaje na svih vrsta profila, od majstorskog, inženjerskog tehničkog…tako da metalski sektor ima više posla nego što treba“, kaže Vildić.

Jedan od svijetlih primjera metaloprerađivačke industrije TK, ali i BiH svakako je TTU energetik Tuzla. Ova firma iza sebe pored 90-godišnje tradicije, ima i težak put. Sada posluje na zdravim nogama, sa zajednicom od 180 zadovoljnih radnika.   

Direktor Almir Zulić kaže da TTU energetik ima konkretan proizvod. “Izdvajam proizvodnju reduktora, trakastih i grabljastih transportera,drobiličnih postrojenja i sve tako unazad 90 godina. To je velika tradicija“, kaže Zulić.

TTU energetik ima plan i viziju.

“Mi se vidimo u metalnoj branši koja se vezuje za vjetro elektrane, za hidro turbine, za fotonaponske elektrane, kao i za ostale procesne industrije poput cementara proizvodnje sode i td…” kaže Zulić.

Današnji Dan metalacaza za radnika TTU energetika je i opred pritiska pandemije, jedan od ljepših. Radnik Midhat Salkić zadovoljan je trenutnim poslovanjem firme, kao i perspektivom.

Vildić kaže da imamo postignutu visoku cijenu rada.” I pored toga radnici se odlučuju da ide u inostranstvo, vjerovatno iz političkog momenta. Stabilnost, sigurnost, izvijesnot plata i cijena rada nisu upitni i ja na Dan metalada imam ohrabrujuće poruke iz metalskog sektora TK”, jasan je Vildić.

Čestitku je uputio i direktor TTU energetika Almir Zulić. “Svim radnicimna TTU energetik čestitatm Dan metalaca BiH, to je jedan od najljepših dana koje pamte u prethodnim periodima, neka su mi živi i zdravi, a čestitku prenosim i dalje prema radnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, svečarski je bio raspoložen Zulić.

Iz Saveza samostalnog sindikata BiH uz čestitke zaposlenima u metalskom sektoru, upućuju poziv vlastima da se više angažuju na zadržavaju kvalifikovanog stručnog kadra u našoj zemlji kroz povećanje plata, ali i unaprjeđenju uslova rada investirajući u modernizaciju proizvodnih pogona.  

RTV TK/Fena

Previous Ulaganja u željezničku infrastrukturu šansa za bosansku privredu
Next Turković u Briselu: Napredak u Bosni i Hercegovini je, u ovom trenutku, ozbiljno ugrožen

You might also like

Ekonomija/Biznis

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. veća za 3,8 posto

  Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu veća je za 3,8 posto, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Federalnog zavoda za statistiku.

MADE IN BOSNIA-387

Hrskave ‘Kent’ napolitanke sa originalnom i prvoklasnom recepturom

Kent napolitanke plod su dugogodišnjeg iskustva i tradicije u proizvodnji vafel proizvoda tešanjske kompanije AS. Danas su prepoznate kao brend u usponu i jedan su od najpoznatijih AS-ovih proizvoda. Ulaganjem

Ekonomija/Biznis

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

 Kompanija Energoinvest iz Sarajeva očekuje svečano puštanje u rad 115 kilometara dugog 400kV dalekovoda i 400/220/33kV trafostanice, i preko kojih se prvi put međusobno povezuju elektroenergetski sistemi Tanzanije i Kenije