Milanović kaže da su Berlin, Amsterdam i Stockholm bili protiv hrvatskog stava o Bosni

Milanović kaže da su Berlin, Amsterdam i Stockholm bili protiv hrvatskog stava o Bosni

Berlin, Amsterdam i Štokholm protivili su se spominjanju konstitutivnih naroda u BiH u dokumentu EU-a, kazao je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović i istakao da ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usaglasilo je u utorak tekst “Strateškog kompasa” koji se tiče sigurnosnog aspekta Evropske unije i u kojem se spominje Bosna i Hercegovina.

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da je na prijedlog Hrvatske uvrštena referenca na konstitutivne narode i “sve ono što je propisano ustavom BiH” i da se nada kako će se to “reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o izbornom zakonu”.

Milanović je novinarima u srijedu izjavio da je hrvatska diplomatija sa sastanka vijeća “prvi put otišla nepodvijenog repa”.

“Drago mi je, ne znam zašto je trebalo toliko dugo”, rekao je Milanović u Vinkovcima gdje je sudjelovao na 15. godišnjici ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Znam da se hrvatska diplomatija morala oznojiti da postigne tako malu stvar. Dobro je da su to konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Štokholma”, istakao je Milanović.

“Tim ljudima treba objasniti – ako ne razumiju neka maknu prste od toga. Hrvatska ne komada Bosnu i Hercegovinu i ne priprema nikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, a ni Rusija jer ne može“, dodao je.

Milanović je rekao i da je Hrvatska do sada trpjela “svinjarije iz Brisela”, odnosno “potpuno zatiranje Dejtonske formule”.

“Prvi put da je hrvatska diplomatija napravila ono što pozivam da napravi svakoga puta”, rekao je Milanović, dodavši da su se “počeli ponašati kao predstavnici hrvatske države”.

SDA i “sarajevska čaršija” pregovaraju “per la finta”

Posljednja runda pregovora o izmjeni izbornog zakona pod posredstvom SAD-a i EU-a propala je prošle sedmice.

Milanović je istakao da su za propast pregovora, u kojima su predstavnici SAD-a i EU-a predložili elektorski model za izbor članova predsjedništva što nije prihvatila najveća bošnjačka stranka SDA, odgovorni SDA i “sarajevska čaršija”.

“Opet ista priča – predvidivo kao buđenje medvjeda iz zimskog sna”, rekao je Milanović.

“SDA, sarajevska čaršija, pregovara ‘per la finta’ par dana i onda sve to sruši. Drugi predstavnici bošnjačkih stranaka konstruktivniji, Hrvati traže oteta prava, a sa Srbima se može razgovarati, s predstavnicima Srba”, dodao je.

Izvor: Agencije

Previous Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na sajmu naoružanja u Kataru
Next Vučić: Neki u regionu žele da uvuku Srbiju u sukobe; da je obilježe kao nekoga ko je "protiv zapadne civilizacije"

You might also like

NAŠI DANI

Lavrov vraća poklon koji mu je Dodik darivao

Šef ruske diplomatije Sergey Lavrov vratit će poklonjenu ikonu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, dok situacija u vezi s porijeklom ikone ne bude rasvijetljena. “Ikona će biti vraćena

NAŠI DANI

Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi “Jorktaun Solušns LLC” 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona

Ekonomija/Biznis

„Zeka komerc“ iz Gračanice zaposlio 35 ljudi u Cazinu

Društvo za trgovinu i usluge „Zeka komerc“ iz Gračanice nakon Bihaća je i u Cazinu jučer svečano otvorilo svoj „Zeka bau centar“, drugi poslovno-prodajni objekt u Unsko-sanskom kantonu i osmi