Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Na YouTube je postavljen video koji prikazuje zarobljavanje vojnika Armije Bosne i Hercegovine u okolini Bihaća.

Na snimku se vidi i Dragan Lukač, sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji je tada bio komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade “policije RS”.

Srpski vojnici maltretiraju zarobljenog vojnika, za koga je utvrđeno da je Nedžad Dizdarević. Njega su tjerali da nosi fes, a nakon nekoliko postavljenih pitanja Lukač je naredio: “Hajde vodi ga”, vidljivo je na snimku.

Nedžad Dizdarević je kasnije zaklan bajonetom, a taj zločin je pred sudom Bosne i Hercegovine priznao Pavle Gajić iz Ključa.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća. Presudu je Sud Bosne i Hercegovine izrekao u junu 2011. godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča”  takozvane Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

– Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom – rekla je Jesenković, javio je BIRN.

https://www.youtube.com/watch?v=qwp9rkWImLw

(mb/faktor.ba)

Previous Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji
Next Meris Muhović u finalu EP u karateu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida: RS je presuđena za genocid još 2007. i to ostaje zauvijek

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović poručio je da ne smije biti razočarenja kada je riječ o odgovoru koji je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao iz Međunarodnog suda pravde u Hagu,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

I Beograd obilježio godišnjicu otmice u Štrpcima

  Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom organizovali su danas uličnu akciju u Beogradu u znak sjećanja na otmicu u Štrpcima

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Suljagić: Stalno podsjećati šta nam se desi kad smo slabi

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić govorio je u Dnevniku 2 Federalne TV o današnjem obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Odgovarajući  u Srebrenici koje vrše vlasti susjedne Srbije i