Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Ministar MUP-a RS-a: Dragan Lukač naredio odvođenje vojnika koji je potom ubijen na svirep i brutalan način

Na YouTube je postavljen video koji prikazuje zarobljavanje vojnika Armije Bosne i Hercegovine u okolini Bihaća.

Na snimku se vidi i Dragan Lukač, sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS-a, koji je tada bio komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade “policije RS”.

Srpski vojnici maltretiraju zarobljenog vojnika, za koga je utvrđeno da je Nedžad Dizdarević. Njega su tjerali da nosi fes, a nakon nekoliko postavljenih pitanja Lukač je naredio: “Hajde vodi ga”, vidljivo je na snimku.

Nedžad Dizdarević je kasnije zaklan bajonetom, a taj zločin je pred sudom Bosne i Hercegovine priznao Pavle Gajić iz Ključa.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća. Presudu je Sud Bosne i Hercegovine izrekao u junu 2011. godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča”  takozvane Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

– Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom – rekla je Jesenković, javio je BIRN.

https://www.youtube.com/watch?v=qwp9rkWImLw

(mb/faktor.ba)

Previous Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji
Next Meris Muhović u finalu EP u karateu

You might also like

OTPOR BOSNE

Operacije ‘Breza 94’: Sad ih “poreni”, Remzo, Mladić je s njima! (VIDEO)

  Piše: Avdo Huseinović Sredinom 1994. godine rukovodstvo bosanskih Srba odbilo je mirovni plan Kontakt grupe. Radovan Karadžić odlučio je nastaviti s agresijom na Republiku BiH. Na jednom od sastanaka

NAŠI DANI

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari: Svjedočanstvo o žrtvama genocida i glas preživjelih

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je zvanično otvoren Arhiv, čiji je cilj očuvanje sjećanja i dokumentovanje genocida počinjenog 1995. godine u tom gradu. Otvaranju Arhiva prisustvovali su ambasador Nizozemske u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Porodice pristižu u Potočare na kolektivnu dženazu 30 žrtava genocida. U genocidu u Srebrenici ubijene i cijele porodice

Od ranih jutarnjih sati u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pristižu porodice, prijatelji, rodbina, komšije i ostali građani kako bi prisustvovali dženazi i ukopu 30 žrtava ubijenih u genocidu u