Ministar odbrane Sifet Podžić prisustvovao promociji VIII klase oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane Sifet Podžić prisustvovao promociji VIII klase oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Uz prisustvo ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića i ograničenog broja zvanica, te poštivanjem propisanih mjera zaštite od epidemije COVID-19, 26. novembra u Centru za profesionalni razvoj (CPR) na lokaciji Travnik promovirana je VIII klasa oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te je ovom ceremonijom izvršen prijem u Oružane snage BiH 17 kandidata i 2 kandidatkinje u početnom činu potporučnika.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za resurse brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, te predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, kandidati na obuci VIII klase Osnovne oficirske obuke položili su svečanu zakletvu državi Bosni i Hercegovini.

Najuspješnijom polaznicom VIII klase Osnovne oficirske obuke proglašena je potporučnica Sanela Pašalić, koja se ovom prilikom obratila u ime VIII klase i izjavila da je period koji su proveli na obuci u Centru za profesionalni razvoj bio zahtjevan, ali i veoma bitan, te da su uspjeli izgraditi tim, jer je, kako je navela „u timu snaga“.

Prisutnima se obratio komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki koji je naglasio da je VIII klasa Osnovne oficirske obuke ovladala vještinama učenja na daljinu kroz aplikaciju Baadli, te tako unaprijedili sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za ovakav vid realizacije nastave. Brigadir Blavicki je kandidatima na obuci čestitao promociju u prvi oficirski čin, te zaželio sreću u profesionalnoj karijeri i privatnom životu. 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je čestitao mladim oficirima promociju u čin potporučnika i u svome obraćanju napomenuo da je na početku vojne karijere te u današnje vrijeme vrlo važno poštivanje svih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini, prije svega Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Ministar Podžić naglasio da su, u skladu sa zakonskim okvirima, Oružane snage Bosne i Hercegovine jedina legalna, legitimna i profesionalna snaga Bosne i Hercegovine.

Na kraju obraćanja, ministar Podžić je izrazio žaljenje što epidemiološka situacija nije dozvolila prisustvo većeg broja zvanica kako bi isti uveličali ovu svečanost.     

Svrha Osnovne oficirske obuke je izvesti obuku sa ciljem razvoja operativnih, taktičkih i borbenih kompetencija oficira čina potporučnika sa težištem na: vojno vođenje, fizičku obuku sa izvođenjem časa i kondicionog treninga, taktiku, planiranje i izvođenje taktičkih operacija, drilovi STX, topografiju i navigaciju, kao i administraciju i opće teme.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su promocijom 19 mladih oficira pokazale sposobnost da u vlastitoj organizaciji uspješno realiziraju Osnovnu oficirsku obuku i tako nastave podmlađivanje svoga sastava.

Info – KOID

Previous Aleksandar Sekulović: Mihailović je ratni zločinac
Next Bingo otvorio još jedan centar: Završavaju ovu za njih uspješnu godinu sa 222 poslovnice i više od 9.000 uposlenih

You might also like

NAŠI DANI

Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”, javlja AA. Riječ je o inicijativi koju je prethodna

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je u proteklim danima širom svijeta. Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, od SAD-a do Australije, kao i širom Evrope, različitim manifestacijama, performansima,

RIJEČ

Na BHRT-u u Dnevniku nijednom nije rečeno neustavni dan RS-a

  Građani Bosne i Hercegovine koji uredno plaćaju radio-televizijsku pretplatu još nisu zaboravili dešavanja od 11. juli 2018. godine, kada je urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja donio odluku da voditelji ove