Ministar odbrane Turske Akar sastao se s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Mašovićem

Ministar odbrane Turske Akar sastao se s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH Mašovićem

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović sastao se s ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u posjeti Sarajevu.

Akar, koji je sinoć doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, jutros je položio cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Turski ministar se, prije susreta s Mašovićem, sastao i s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem.

Ministar odbrane Turske će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te posjetiti LOT kuću Turske vojne misije u Zenici, kao i turske vojnike u bazi Butmir kod Sarajeva.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini Akar će otputovati na Kosovo.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izjavio je da Turska kao članica NATO saveza i kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine mnogo pomaže Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

“Saradnja dva Ministarstva odbrane odvija se od daleke 2006. godine kada smo potpisali okvirni sporazum o saradnji između dva Ministarstva odbrane i svake godine na osnovu planova bilateralne saradnje ti sporazumi se ažuriraju i proširuju. Turska kao članica NATO saveza i iznad svega kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane BiH jako pomaže”, kazao je Podžić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je da Ministarstva odbrane dviju država imaju snažnu saradnju u brojnim oblastima.

“Ovdje ću naglasiti samo dva momenta. Prvi je školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Turskoj. Trenutno imamo 89 pripadnika OS BiH koji se školuju u Turskoj. To je najveći kontingent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija Oružanih snaga BiH. Kao što znate, ja sam prošle godine u martu s ministrom Akarom potpisao finansijski sporazum od 200 miliona turskih lira oko nabavke sredstava za Oružane snage BiH iz namjenske proizvodnje iz Turske. Taj sporazum je završen i ovih dana očekujem prijedlog od vojnih generala o tome koja su to sredstva koja ćemo započeti preuzimati za Oružane snage BiH”, rekao je Podžić.

Na kraju je izrazio duboku zahvalnost Turskoj i njenom narodu na svemu što čine za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: AA

Previous Vlast u TK-u će u 2022. refundirati troškove osnivanja firmi
Next Srednjovjekovna utvrda Čajangrad novi dragulj bosanskog srednjovjekovlja

You might also like

NAŠI DANI

Dodik mora u Tužilaštvo BiH zbog vile u Beogradu

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je poziv Tužilaštva BiH da da iskaz u predmetu „Pavlović banka“, tačnije o tome kako je kupio vilu na

NAŠI DANI

Razočarani smo nečovječnim postupanjem zemlje članice EU prema nigerijskim studentima

Razočarani smo nečovječnim postupanjem zemlje članice Evropske unije prema nigerijskim studentima. Očito je da se teror prenosi s migranata na sve njima sumnjive osobe, što ozbiljno ugrožava ugled EU, stav

NAŠI DANI

Politički stručnjak dr. Bassuener: Zaustaviti ovakvu promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini

Nedavno izlaganje smjernica nove vanjske politike državnog sekretara Blinkena je donijelo dah optimizma za mnoge zemlje, posebno tezom da zapad mora pokazati solidarnost i ujediniti se iza zajedničkih demokratskih ciljeva