Ministar Podžić primio delegacije kompanija turske odbrambene industrije

Ministar Podžić primio delegacije kompanija turske odbrambene industrije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je 20. aprila 2022. godine predstavnike kompanija turske odbrambene industrije “Roketsan”, “STM” i “Havelsan”.

Cilj posjete je bio da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe OS BiH, u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 – 2027. godina.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 2004_11.JPG

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OS BiH, i taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Ministar Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, da će Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u Bosni i Hercegovini brigadir Mustafa Sitki Tatar koji se zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja između dvije prijateljske zemlje.

Previous Pola vijeka kultnog filma "Valter brani Sarajevo": Šibina posveta gradu koja je očarala svijet
Next Šolc: Ukrajina može da bira sa liste oružja - mi plaćamo

You might also like

NAŠI DANI

HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje

NAŠI DANI

Fudbalska zvijezda Griezmann prekida veze s Huaweijem zbog Ujgura

Francuska fudbalska zvijezda Antoine Griezmann kaže da završava svoj sponzorski ugovor s Huaweijem nakon tvrdnji da je kineska telekomunikacijska kompanija bila uključena u nadzor Ujgura – muslimanske manjine u toj

NAŠI DANI

Bosanski građani prošle godine kupili automobile vrijedne milijardu maraka

Skoro milijardu KM vrijedni automobili uvezeni su u Bosnu i Hercegovinu tokom prethodne godine, što predstavlja rekord u zadnjih deset godina, saznaje portal CAPITAL. Prošle godine uvezeno je 69.077 automobila, što