Ministar Sevlid Hurtić posjetio centar „Lipa“ kod Bihaća

Ministar Sevlid Hurtić posjetio centar „Lipa“ kod Bihaća

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je, 24.05.2024. godine, posjetio Privremeni prihvatni centar „Lipa“ kod Bihaća.

Zajedno sa ministrom Hurtićem, u delegaciji su, između ostalih, bili predsjednica Amnesty Internationala Austrija Shoura Hashemi, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Beču i predsjednik SOS Balkanroute Austrija Petar Rosandić.

Fokus posjete, između ostalog, je migrantski kamp, preciznije zatvor u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

–  Sva se ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ljudska prava su zajamčena svakom čovjeku na temelju njegova postojanja kao čovjeka i ona su neotuđiva, što znači da ne mogu nikome biti oduzeta. Kada se vratimo 30 godina unazad, svaki građanin naše zemlje imao je neke veze sa migracijama, kazao je Hurtić.

Ministar Hurtić ukazao je na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u zemlji.

– Kada su u pitanju finansijska sredstva koja su utrošena želim naglasiti da utrošak istih mora biti transparentan. Ne želim da se vodi polemika kako i zašto su utrošena sredstva u Bosni i Hercegovini, jer mi nismo vodili proces utroška sredstava. Finansijske službe austrijske Vlade treba da istraže utrošak sredstava, potcrtao je Hurtić. 

Dodao je da nikada neće dozvoliti otvorenje ilegalnog zatvora u Privremenom prihvatnom centru ”LIPA”.

Previous Počela izgradnja strateškog logističkog centra Lidl BiH uz investiciju od preko 100 miliona EUR
Next Musa odveo Real u finale Eurolige

You might also like

NAŠI DANI

BHRT i RTV FBiH postigli dogovor, potpisan sporazum o saradnji

Generalni direktori Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović i Radiotelevizije Federacije BiH (RTV FBiH) Džemal Šabić su potpisali sporazum o poslovnoj saradnji, uz posredovanje državnog Ministarstva komunikacija i transporta.

NAŠI DANI

Glavni grad Bosne i Hercegovine istovremeno preplavljen turistima i migrantima

  Park preko puta sarajevske Vijećnice mjesto je privremenog boravka velikog broja migranata iz Sirije, Afganistana, Iraka, Obale Slonovače… Dolaze iz sata u sat i svakim danom sve ih je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježene 23 godine od ubistva Hakije Turajlića

Članovi porodice, rodbina, predstavnici kompanije Energoinvest, kao i predstavnici državnih i federalnih te općinskih struktura vlasti danas su polaganjem cvijeća na mezar bivšeg rukovodioca Energoinvesta i prvog ratnog potpredsjednika Vlade