Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici

Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici

Ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren izjavila je na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici da je vrlo važno govoriti “nikada više” jer se historija ponavlja, javlja AA.

“Već 27 godina ovo mjesto čuva strašno sjećanje, sjećanje na duboki strah i nesigurnost svih onih koji su u julu 1995. godine očajnički tražili zaštitu. Ali i sjećanje na potpunu nemogućnost vojnika Ujedinjenih naroda koji su jako željeli da im tu zaštitu pruže. To su sjećanja na strašan genocid koja neće nestati s protokom vremena jer su vaša duboka bol i gubitak voljenih uvijek prisutni”, rekla je Ollongren, dodavši:

“Mi te osjećaje dijelimo s vama svake godine 11. jula sa surovom spoznajom da je ovdje više od 8.000 nevinih ljudi ubijeno. Neki od njih još traže svoje posljednje počivalište.”

Naglasila je da je vrlo važno podizati glas kako bi podsjećali cijeli svijet na ono što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Važno je podsjećati na obećanje koje je dala međunarodna zajednica da će vas zaštititi kada su vojnici UN-a pokušavali da izvrše to obećanje. Nizozemska je također učestvovala u tom naporu sa svojim najdubljim namjerama. Bez obzira na te napore Srebrenica je bez milosti pregažena. Čak i tada naši vojnici su nastavili raditi ono što su mogli kako bi na najbolji način izvršili svoj zadatak i zaštitili bespomoćne ljude”, kazala je Ollongren te naglasila:

“Ono što se desilo u julu 1995. godine je proizvelo duboku patnju koja se ovdje i danas osjeća. Mi tu patnju ne možemo ukloniti ali ono što možemo učiniti je pogledati historiju pravo u oči. Krivac za strašni genocid je vojska bosanskih Srba. Zahvaljujući međunarodnom sudu u Haagu, većina odgovornih za te zločine je procesuirana. No, međunarodna zajednica je zakazala da pruži adekvatnu zaštitu ljudima iz Srebrenice. Kao dio te zajednice, Vlada Nizozemske dijeli odgovornost za taj neuspjeh. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje. Sjećanje na juli je povezalo zauvijek Bosnu i Hercegovinu i Nizozemsku. Zajedno smo prošli kroz ove najmračnije dane”, rekla je ona.

Poručila je da je vrlo važno govoriti “nikada više” jer se historija ponavlja.

“Naša moralna dužnost je da uvijek govorimo istinu o onome što se desilo i moramo podizati glas koji se mora čuti kada drugi glasovi pokušavaju negirati genocid. Nećemo se smiriti sve dok sve žrtve na nađu svoje zadnje počivalište”, kazala je Ollongren.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Previous U Srbiji se više ne priča o negiranju već veličanju ratnih zločina
Next Srebrenica 27 godina poslije – Činjenice o genocidu su neoborive

You might also like

NAŠI DANI

Ključeve stanova dobilo 28 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fonda KS za izgradnju stanova  uručili su danas u naselju Rosulje u Vogošći ključeve za 28 stanova pripadnicima boračke populacije. Ključevi novih

NAŠI DANI

Azra Zornić, jedna od potpisnica pisma upućenog Blinkenu: Tražimo jednaka prava za sve

Grupa građana BiH i SAD-a uputila je pismo Antonyju Blinkenu, državnom sekretaru SAD-a i kongresmenima, tražeći pomoć u rješavanju ustavnih i izbornih reformi u BiH. Jedna od potpisnica Azra Zornić

NAŠI DANI

U Zvorniku obilježen 8. april – Dan otpora agresiji (Foto)

Polaganjem cvijeća na Kazanbašči i na Kula gradu u Zvorniku, te prigodnim programom i obraćanjima prisutnih zvaničnika, podpredsjednika RS Ramiza Salkića, federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića i federalnog