Ministrica Turković se sastala s njemačkim ministrom Michaelom Rothom

Ministrica Turković se sastala s njemačkim ministrom Michaelom Rothom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 1. decembra 2021. godine u Sarajevu s njemačkim državnim ministrom za evropske poslove Michaelom Rothom.

Ministrica Turković je zahvalila za pomoć i potporu SR Njemačke Bosni i Hercegovini u mnogim oblastima, bilateralno i u okviru Evropske unije i Berlinskog procesa. Bilo je govora i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Njemački državni ministar Roth je podsjetio da je Njemačka jako posvećena regiji zapadnog Balkana kao i njegovoj budućnosti u Evropskoj uniji i izrazio uvjerenje da će i nova vlada nastaviti s istom politikom prema BiH i regiji. Nova koalicija snažno podržava regiju zapadnog Balkana i nastavit će sa konkretnim potporama u svakom smislu. Iskazao je žaljenje zbog situacije u našoj zemlji i ponovio čvrsti stav SR Njemačke da je budućnost BiH samo jedna, a to je država koja je jedinstvena, suverena, multinacionalna i multikonfesionalna.

Poručio je da visoki predstavnik u svom radu, mandatu i ovlaštenjima ima snažnu potporu Njemačke.

Na sastanku je razgovarano i o vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i razmijenjene informacije o geostrateškim utjecajima na zapadnom Balkanu.

Previous Bihać među najboljim gradovima Evrope za odmor u 2022.
Next Bosanska ekonomija u 2021. znatno iznad prognoza MMF-a i Svjetske banke

You might also like

NAŠI DANI

Izraelski premijer ukorio ambasadora u Albaniji zbog uplitanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje, objavio

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podsjećanje na politiku ‘nositelja europskih vrijednosti’: 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. ‘H-B’

Udruženje logoraša Mostara organizovalo je u petak na mostarskom spomen-mezarju Šehitluci ceremoniju, kojom su obilježili 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Hercegovini. Kako su kazali

NAŠI DANI

Jakovič: Više ste postigli nego što možda mislite (VIDEO)

  Prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Viktor Jakovič izjavio je danas u Sarajevu da postoji kontinuitet američke politike prema Bosni i Hercegovini.