Ministrica vanjskih poslova razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a

Ministrica vanjskih poslova razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 8. marta 2021. godine, razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Dr. Anthonyijem Faucijem.

Ministrica Turković i Dr. Fauci, koji je i direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, održali su online sastanak, a u fokusu razgovora je bila borba protiv pandemije COVID-19.

Ministrica Turković je upoznala Dr. Faucija sa trenutnom situacijom i mjerama koje su poduzete u našoj zemlji s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te problemima koji su nastali u nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.

Istakla je da bi naša zemlja duboko cijenila pomoć Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju ovog problema, te da bi bilo važno da sve zemlje u svijetu istovremeno provode vakcinaciju stanovništva. Dr. Fauci je govorio o trenutnoj situaciji u SAD-u, te o mjerama i potezima koje je poduzela nova američka administracija na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom.

Doktor Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, kada je nacija bila u krizi zbog side. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, uključujući predsjedničku medalju za slobodu. Stekao je 45 počasnih doktorata na univerzitetima u SAD-u i inostranstvu.

Previous Povodom 8. marta: Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila majke Srebrenice
Next Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

You might also like

NAŠI DANI

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS. – Nakon što su ispitani od

BH RAZGLEDNICA

Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja

NAŠI DANI

Vlada FBiH o ponovnom sticanju bosanskog državljanstva, upućeni prijedlozi na državni nivo

Nakon što je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada FBiH je predložila da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zaduži Ministarstvo civilnih poslova BiH da pokrene procedure radi usvajanja