Ministrica vanjskih poslova u diplomatskoj ofanzivi u Washingtonu

Ministrica vanjskih poslova u diplomatskoj ofanzivi u Washingtonu

Ministrica Bisera Turković u Washingtonu razgovarala sa senatoricom Shaheen i kongresmenima Keatingom i Costom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u Washingtonu je održala odvojene sastanke sa senatoricom Jeanne Shaheen i kongresmenima Williamom Keatingom i Jimom Costom.

Tokom susreta sa senatoricom Shaheen je razgovarano o odnosima dvije države, te o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je tokom sastanka naglasila predanost BiH evropskim integracijama i uvođenju demokratskih standarda. Senatorica Shaheen je izrazila interes i zabrinutost zbog posljednih dešavanja u našoj državi.

Shaheen je članica Komiteta za vanjske poslove američkog Senata i bila prva žena koja je izabrana za guvernera i senatora u historiji SAD, te je tokom svog rada bila angažirana na pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom susreta sa kongresmenom Keatingom, koji je član Komiteta za vanjske poslove Kongresa SAD-a i Komiteta za vojne snage, razgovarano je o razvoju situacije u našoj zemlji, te saradnji između BiH i SAD-a. Keating, koji je vrlo dobro upoznat sa situacijom u BiH i regiji, založio se i podržao aktivnu ulogu američke administracije u vraćanju BiH na reformski put.

Ministrica Turković je kongresmena Costu upoznala sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta u sjedištu Kongresa istaknuta je nedvosmislena podrška Bosni i Hercegovini i njenom napretku. Također, razgovarali smo o stanju u regiji i euroatlanskim integracijama.

Dr Bisera Turković razgovarala je danas u Washingtonu i sa Stephenom J. Schneiderom, direktorom za vanjske poslove u AIPAC (American Israel Public Affairs Committee).

Najviše pažnje je posvećeno pitanju borbe protiv negiranja holokausta i genocida, te slavljenja ratnih zločina i zločinaca.

Ministrica Turković je izrazila jasan stav da u vezi sa zakonskom zabranom negiranja genocida i holokausta ne smije biti nikakvog kompromisa te da su istina i pravda temelji trajnog mira.

AIPAC je organizacija koja radi na razvijanju odnosa između SAD i Izraela sa sjedištem u Washingtonu.

Ministrica vanjskih poslova sa članom Komiteta za vanjske poslove Kongresa SAD

Previous Bogata ponuda na Sajmu privrede u Skenderiji: Svoje proizvode predstavlja oko 150 izlagača iz cijele države
Next Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

You might also like

NAŠI DANI

Novalić: Ništa ne krijemo, želimo potpunu transparentnost za svaku potrošenu marku

Vlada Federacije BiH je 20. marta dala saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite da nabavi svu potrebnu opremu za borbu protiv pandemije. Ta odluka se ne odnosi samo na respiratore, nego

NAŠI DANI

BRČKO: Kamen temeljac države – Referendum o Danu RS-a ne može se održati u Distriktu Brčko

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odbio je dati saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske, koji su za 25. septembar najavile vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika

KULTURA I UMJETNOST

24 godine od noći kada je gorio jedan od simbola Sarajeva (Foto)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je na današnji dan prije 24 godine, javlja Anadolu Agency (AA). Sarajevska Vijećnica otvorena