Ministrica vanjskih poslova u diplomatskoj ofanzivi u Washingtonu

Ministrica vanjskih poslova u diplomatskoj ofanzivi u Washingtonu

Ministrica Bisera Turković u Washingtonu razgovarala sa senatoricom Shaheen i kongresmenima Keatingom i Costom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u Washingtonu je održala odvojene sastanke sa senatoricom Jeanne Shaheen i kongresmenima Williamom Keatingom i Jimom Costom.

Tokom susreta sa senatoricom Shaheen je razgovarano o odnosima dvije države, te o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je tokom sastanka naglasila predanost BiH evropskim integracijama i uvođenju demokratskih standarda. Senatorica Shaheen je izrazila interes i zabrinutost zbog posljednih dešavanja u našoj državi.

Shaheen je članica Komiteta za vanjske poslove američkog Senata i bila prva žena koja je izabrana za guvernera i senatora u historiji SAD, te je tokom svog rada bila angažirana na pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom susreta sa kongresmenom Keatingom, koji je član Komiteta za vanjske poslove Kongresa SAD-a i Komiteta za vojne snage, razgovarano je o razvoju situacije u našoj zemlji, te saradnji između BiH i SAD-a. Keating, koji je vrlo dobro upoznat sa situacijom u BiH i regiji, založio se i podržao aktivnu ulogu američke administracije u vraćanju BiH na reformski put.

Ministrica Turković je kongresmena Costu upoznala sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta u sjedištu Kongresa istaknuta je nedvosmislena podrška Bosni i Hercegovini i njenom napretku. Također, razgovarali smo o stanju u regiji i euroatlanskim integracijama.

Dr Bisera Turković razgovarala je danas u Washingtonu i sa Stephenom J. Schneiderom, direktorom za vanjske poslove u AIPAC (American Israel Public Affairs Committee).

Najviše pažnje je posvećeno pitanju borbe protiv negiranja holokausta i genocida, te slavljenja ratnih zločina i zločinaca.

Ministrica Turković je izrazila jasan stav da u vezi sa zakonskom zabranom negiranja genocida i holokausta ne smije biti nikakvog kompromisa te da su istina i pravda temelji trajnog mira.

AIPAC je organizacija koja radi na razvijanju odnosa između SAD i Izraela sa sjedištem u Washingtonu.

Ministrica vanjskih poslova sa članom Komiteta za vanjske poslove Kongresa SAD

Previous Bogata ponuda na Sajmu privrede u Skenderiji: Svoje proizvode predstavlja oko 150 izlagača iz cijele države
Next Živinički „Kavgico“ oživljava bivšu fabriku „Napco beds“ u Petrovu (Bosansko Petrovo Selo)

You might also like

NAŠI DANI

Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag je glasovima zastupnika vladajuće koalicije i oporbenih demokršćana odobrio ponovno slanje njemačkih vojnika u misiju EUFOR te prihvatio rezoluciju o BiH. Zastupnici govore o povijesnoj odluci, izvještava DW. Posljednjeg 

NAŠI DANI

Predstavljena aplikacija “Kviz BiH”

“Kviz BiH“ naziv je prvog online kviza o Bosni i Hercegovini koji je danas predstavljen javnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu. Kviz, čija je svrha i cilj pomoći prvenstveno

NAŠI DANI

Schmidt u Srebrenici: Ne dozvolimo da se sjećanje na žrtvu okalja ili negira

Visoki predstavnik Christian Schmidt je govorio danas na otvaranju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Izložba, organizirana uz pomoć Balkanske istraživačke mreže i Ambasade Nizozemske, obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje