Mirnesa je kao četverogodišnja djevojčica preživjela pakao Srebrenice

Mirnesa je kao četverogodišnja djevojčica preživjela pakao Srebrenice

 Noći su bile zastrašujuće, neki koji više nisu mogli da podnose patnju, uzimali bi konopac da se objese, priča, između ostalog, za Fenu Mirnesa Tikvina (djevojačko Abidović), koja je kao četverogodišnja djevojčica preživjela pakao Srebrenice, a danas živi u američkoj prijestonici Washingtonu gdje predaje na više univerziteta.

Ona je rođena Zvorniku 1991. godine. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu njena porodica i ona su pobjegli u Srebrenicu.

– Slabo se sjećam vremena provedenog u Srebrenici kao mala djevojčica, ali iz priča koje su ispričali moji roditelji, skloništa smo tražili u spaljenim zgradama – priča Mirnesa.

Dalje se sjeća kako su noći bile zastrašujuće, od zvukova granata i ljudske vriske.

– Neki koji više nisu mogli da podnose patnju, uzimali bi konopac da se objese. Otac je par puta išao u napuštene kuće da traži hranu jer ono što su nam djelili nije bilo dovoljno. A majka je pravila lutkice od odjeće i slatkiše od samog šećera – sjeća se Mirnesa.

Njena majka, brat, tetka Mevlida, i ona bili su prevezeni od Srebrenice do Tuzle. Tokom cijelog puta Vojska RS je zaustavljala autobuse u potrazi za muškarcima.

– Moj otac (Muradif Abidović), djed (Ragib Abidović) i moje amidže (Ferid Abidović, Ramiz Abidović, Kemal Abidović) i rođaci (Fikret i Enes Abidović) su pješke kroz šume putovali do Tuzle. Nakon nekog vremena svi su stigli u Tuzlu osim Ragiba i Fikreta. Imam četiri člana uže i šire porodice sahranjena u Potočarima – kaže Mirnesa.

Ona se 1999. godine sa porodicom preselila u Sjedinjene Države, Hartford, Connecticut.

– Kako smo se nastanili u SAD-u, moji roditelji su bili proaktivni u prilagođavanju našem okruženju, ali ne zaboravljajući naše korijene i odakle dolazimo. Do 2022. godine sam završila dva magisterija u smjeru nursing i trenutno sam u praksi. Također predajem na prestižnim univerzitetima u Washingtonu DC – rekla je Mirnesa.

Ističe da je naša dijaspora aktivna u organizaciji obilježavanja genocida u Srebrenici širom SAD-a.

– Time osiguravamo da se žrtve pamte i da buduće generacije razumiju šta se dogodilo. Nažalost, došlo je do porasta negiranja genocida i pokušaja revizije historije. Jako je bitno da naša i buduća generacija doprinosi istini – rekla je Mirnesa.

Izvor: Agencije

Previous Potvrđeni mečevi polufinala EURO 2024
Next Aerodrom Tirana oborio je rekord sa više od milion putnika za mjesec dana

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva…

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će u srijedu, 22. novembra, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na

NAŠI DANI

Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde

Povodom obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti  BPK i Grada Goražde,  te Koordinacije boračkih udruženja i Oružanih snaga 4. maja su položile cvijeće na šehidskom mezarju u

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), Forum ZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS obilježili su 27. januar -Međunarodni dan sjećanja na