Mirsad i Elvir Baljić: Džeko je naš najbolji igrač svih vremena

Mirsad i Elvir Baljić: Džeko je naš najbolji igrač svih vremena

Proteklih dana u rodnom Sarajevu borave Mirsad i Elvir Baljić, nekadašnji nogometni reprezentativci bivše Jugoslavije, odnosno Bosne i Hercegovine.

S Baljićima smo se susreli nadomak Željinog stadiona gdje su naučili nogometnu abecedu, koja im je itekako pomogla u sjajnim karijerama na domaćoj i ino sceni. Mirsad je bio član čuvene Željine KUP UEFA generacije osamdesetih godina prošlog stoljeća, a Elvir je zaigrao čak i za slavni Real, s kojim je bio prvak Evrope 2000. godine.

Koincidencije li, s Elvirom smo prije dva dana snimili razgovor za naredno izdanje magazina Sport, u ponedjeljak, 20. juna 2022. godine, piše Muhamed Bikić (FTV).

„Trebali ste nas snimiti zajedno, mi smo prvi rođaci, djeca od dva brata i puno toga imamo zajedničkog. Kada sam kao dijete bio na Grbavici, Mirsad je igrao za prvi tim, bio sjajan igrač, reprezentativac… Nije bilo boljeg po lijevoj strani, mada je odlično igrao sa obje noge. I sad se sjećam njegovih utakmica, poteza, driblinga ‘bicikl’, golova iz slobodnjaka…“, kaže Elvir Baljić, koji danas živi u Turskoj.

„Ne, ne, ne… Ne volim ti ja upaljene kamere. Možemo ovako pričati koliko hoćeš, o svemu… Ali, eto naredni put kada dođem, dobro se pripremi sa pitanjima, pa možda i šta snimimo. A moj Elvir, dovoljno je reći da je bio u Realu, jedini naš fudbaler koji je igrao u najvećem evropskom klubu. Samo što je on uvijek bio tih, nenametljiv… Ali zasigurno jedan od naših najboljih igrača“, kaže Mirsad Baljić, koji danas živi u Švicarskoj.

Zaista da su danas bile upaljene kamere, gledatelji bi mogli mnogo toga čuti o njihovim karijerama, pikanterijama na i izvan terena, a osvrnuli su se i na aktuelna dešavanja, te na najboljeg našeg igrača Edina Džeku.

„Mnoge sam vidio, igrao sa njima. Naravno da je tu Safet Pape Sušić najbolji bio, ali ipak kada sve sagledamo, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini, to je Edin Džeko, naš najveći sportski ambasador. Edin se prvi od naših igrača ko se na proslavama titula ogrnuo zastavom Bosne i Hercegovine i time promovirao našu državu. Nakon njega to je postala praksa. A tek o njegovim igračkim kvalitetama, šta reči, najbolji svih vremena“, kaže Mirsad Baljić.

„Slažem se sa Mirsadom i još bih dodao da je najkompletniji, najstabilniji karakterom. Svaku utakmicu je sto posto koncentriran, nema psiholoških padova, a gdje je sve igrao i još igra na visokom nivou, bilo za klub ili reprezentaciju“, kaže Elvir Baljić.   

Rastali smo se sa nekadašnjom Željinom djecom, dok su im pogledom sjetno ispračali stadion Grbavica kojeg i danas srcem vole i grle, ali to javno ne propagiraju. Onako tiho kao što i dođu i odu iz rodnog i voljenog grada.

Previous Promovisana knjiga ' Priče o muzici u Bosni i Hercegovini '
Next Nakon Tuzle i Neuma, proslavljeni bosanski fudbaler investira i u Sarajevu

You might also like

SPORT

Reprezentacija dočekuje Kipar: Džeko lovi rekord legendarnog Ševčenka

Džeko je trenutno na brojci od 20 golova, a u kvalifikacijama od njega je više zabio samo legendarni Ukrajinac Andrij Ševčenko (26) Edinu Džeki još sedam golova treba da bude

SPORT

Amel Tuka svojim najboljim vremenom sezone osvojio treće mjesto u Zagrebu

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, najboljim ovosezonskim vremenom, osvojio je treće mjesto u trci na 800 metara na Memorijalnom mitingu “Boris Hanžeković” u Zagrebu. Tuka je trku na 800 metara istrčao

SPORT

Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2021. godini

Sportski savez Bosne i Hercegovine sinoć je u Bihaću nagradio najuspješnije pojedince i ekipe u protekloj godini. Najprestižnija priznanja na 77. manifestaciji Izbora najuspješnijih sportista i ekipa BiH zaslužili su