Mjesec i zvijezda kao podsjećanje: Irci i danas pamte poklon sultana gladnima

Donacija osmanlijskog sultana dokumentovana je u nekoliko publikacija koje datiraju sredinom 19. vijeka. The Brooklyn Daily Eagle piše da je u vrijeme velike gladi u Irskoj, Osmanlijski sultan Abdul Medžid I ponudio donaciju od 10.000 funti i brodove sa hranom. Charles Mackay u biografiji Sir Roberta Peela iz 1851. godine piše potpuno isto.
drogheda-mjesec-zvijezda1

Irska je zemlja legendi pa je u pričama o ovoj zemlji ponekad teško razlučiti šta je historija a šta fikcija.

Više kao legenda djeluje priča da je osmanlijski sultan Abdul Medžid I, 1847. godine tokom čuvene Velike krompirove gladi, donirao novac za gladne Irce. Ipak, to je istina historijski dokumentovana i dan-danas prisutna na irskim ulicama.

Kako?

Pogledajte grb irskog fudbalskog kluba Drogheda United i vidjet ćete simbol mjeseca i zvijezde.

Donacija osmanlijskog sultana dokumentovana je u nekoliko publikacija koje datiraju sredinom 19. vijeka. The Brooklyn Daily Eagle piše da je u vrijeme velike gladi u Irskoj, Osmanlijski sultan Abdul Medžid I ponudio donaciju od 10.000 funti i brodove sa hranom. Charles Mackay u biografiji Sir Roberta Peela iz 1851. godine piše potpuno isto.

drogheda-mjesec-zvijezda3

Međutim, historijski izvori kasnije kazuju da je sutanova donacija iznosila 1.000 funti ili 1.000 turskih lira, što je ekvivalent današnjih 160.000 dolara. Sultan nije odustao od 10.000 funti nego je saznavši da je engleska kraljica Viktorija uputila 2.000 funti pomoći donirao duplo manje, ali uz dodatak. Sve to da ne bi poremetio diplomatske odnose.

Asistent Ahmet Ögreten koji predaje historiju na Kastamonu univerzitetu na sjeveru Turske pojašanjava poteze sultana Abdul Medžida I.

– Bio je običaj među muslimanima da ako kažu da će dati donaciju, a dozvoljeno im je da daju samo dio, novac ne uzimaju nazad. Naći će načina da dostave cijelu donaciju, na ovaj ili onaj način – kaže Ögreten.

Pretražujući arhive u Istanbulu i Irskoj on je našao dokaze da je donacija zaista uručena.

Historičari se spore da li je su uz donaciju u novcu stigla i tri broda sa pšenicom i kukurzom. Sudeći po zahvalnici grada Droghede koja se čuva u Otomanskom arhivu u Istanbulu čini se da jesu. Ipak, neki još pomoć u namirnicama dovode u pitanje tvrdeći da se radilo o komercijalnim brodovima.

Historičar Brendan Matthews smatra da je priča o brodovima s pomoći čista koincidencija. On tvrdi da mjesec i zvijezda na gradskom grbu Droghede potiču iz 12. vijeka. Odatle i taj simbol na grbu Drogheda Steam Packet kompanije. Zbog toga smatra da kada su tri osmanlijska broda s namirnicama došla u luku, da su vidjeli njima bliske simbole, pa su dio svog tereta uručili gladnim Ircima.

drogheda-mjesec-zvijezda2

Kako god bilo, nesporno je da je sultan Abdul Medžid tokom velike gladi pomogao ljudima koje nikada nije vidio i kojima ništa nije dugovao. Bio je dužan samo svojim vjerskim i ljudskim osjećajima.

O tome svjedoči i spomen ploča koju je 1995. godine otkrio tadašnji načelnik Droghede William Frank. Ona stoji na Drogheda hotelu, u kojem su bili smješteni i otomanski mornari koji su donijeli teret prijeko potrebne pomoći.

(Faktor.ba/mb)

Previous Klasove maline u Japanu
Next Konačne presude za genocid: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

You might also like

HISTORIJA

Bosna i Hercegovina pripada krugu zemalja koje baštine kulturu razvijene mediteranske civilizacije

Amra Šačić Beća, profesorica je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – Odsjek za historiju. Koautorica je knjiga Zemlje antičkog Ilirika prije i poslije Milanskog edikta, Historija Ilira, te Magični svijet

HISTORIJA

Herceg Novi – grad bosanskih vladara

HERCEGNOVI (NOVI). Novi se nalazi u Župi Draževici, na morskoj obali. Dijelovi starog grada postoje i danas. Isti je prepravljan u vrijeme španjolske i mletačke vlasti. Grad Novi je osnovao

KULTURA I UMJETNOST

ILHAMIJA – prvi bosanski disident (VIDEO)

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, DIGI:BA promovira VR film pod naslovom „Ilhamija – prvi bosanski disident“, a u povodu 200. godišnjice smrti Abdulvehaba Ilhamije