Mještani Željeznog Polja pokrenuli masovnu proljetnu sjetvu (Video)

Mještani Željeznog Polja pokrenuli masovnu proljetnu sjetvu (Video)

Posljedice koronavirusa itekako su vidljive i kada je riječ o tržištu prehrambenih proizvoda. Očekuje se, i da bi cijene osnovnih namirnica mogle biti daleko veće nego prije.

Iz tog razloga građanima su upućeni brojni pozivi da se ozbiljnije uključe u proljetnu sjetvu i da tako naprave zalihe zdrave hrane. Ono što je bitno navesti je, da su vlasti planirale i značajnija sredstva za sjetvu i uskoro će u skladu sa zakonskim procedurama da počne i njihova distribucija.

Mještani Željeznog Polja uz podršku turskog EMINEVIM-a pokrenuli su masovnu proljetnu sjetvu na gotovo svim obradivim površinama. Svjesni da će koronavirus uzrokovati brojne probleme na tržištu prehrambenih proizvoda, oni su zasijali desetine tona sjemena različitih poljoprivrednih proizvoda.

MUHID ČOLIĆ, poljoprivrednik

Moramo posijat da imamo od čega da preživimo, a ko ima viška može i prodat. Ko znači nema drugih obaveza bolje da zasije, nego da sjedi …

SADMIR ŠIŠIĆ, predstavnik donatora iz Turske

Postoje mnoge porodice koje žele da povećaju sjetvu ove godine ali nemaju mogućnost, mogućnosti su jako ograničene i mi smo stavili na raspolaganje sjeme kako bi ljudi mogli u što većim količinama da zasiju …

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica također su pozvali građane da zasiju obradive površine. Prema procjeni stručnjaka ovog instituta za jednogodišnju prehrambenu korpu jedne osobe dovoljno je da se osnovne poljoprivredne kulture zasiju na svega 100 metara kvadratnih.

KASIM VELIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Kad se tome doda da su to male površine, i da je na tim malim površinama lahko kontrolisati biljne bolesti i štetočine, onda možemo svu tu hranu poizvesti na principima integralne, a i na principima ekološke proizvodnje …

Rebalansom budžeta u Zeničko-dobojskom kantonu za podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini predviđeno je 3,5 miliona maraka. Značajan dio ovih sredstava bit će izdvojen za proljetnu sjetvu.

MIRNES BAŠIĆ, ministar poljoprivrede ZDK

Kanton će sufinansirati 40 posto odobrenih sredstava prema listi koju već formiraju lokalne zajednice …

Budžetski podsticaj proljetnoj sjetvi planirale su i sve lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu, a Vlada Federacije osigurala je 9 miliona maraka za tu namjenu. Ova sredstva, kako je najavljeno, bit će doznačena općinama i gradovima, koji će ih u skladu sa zakonskim procedurama distribuirati krajnjim korisnicima.

-A da je neke stvari neophodno mijenjati pokazuju i statistički podaci iz ove oblasti za prošlu godinu. Naime, ukupna poljoprivredna proizvodnja u Federaciji BiH u 2019. godini manja je za 7,3 posto u odnosu na 2018. godinu. Biljna proizvodnja manja je za 9,0 posto, a stočarstvo je manje za 3,9 posto u odnosu na 2018. godinu.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Mikrofon je zamijenio domaćom proizvodnjom: Pandemija nam pokazuje koliko smo zapostavili poljoprivredu
Next Dječak Ahmed istražuje i otkriva 'kamene spavače'

You might also like

Ekonomija/Biznis

TREBEVIĆ – Pri kraju radovi na najvećem zabavnom parku u regionu

Zabavni park Sunnyland, ukupne vrijednosti oko 15.000.000 KM, polako poprima svoj konačni oblik, a radnici vrše posljednje pripreme prije otvorenja ovog jedinstvenog kompleksa. U zabavnom parku će dominirati “Alpine coaster”.

Ekonomija/Biznis

Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu – BBI banka će zaposliti najbolje

Direktor BBI banke (Bosna Bank International) Amer Bukvić najavio je na današnjoj ceremoniji dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu da će BBI banka zaposliti najbolje diplomante koji su

Ekonomija/Biznis

‘Yavuz company’ povećala izvoz i izgradila novi pogon – 40 novih radnih mjesta

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u