Mladi članovi bosanske dijaspore dolaze u domovinu na ljetnu poslovnu praksu

Mladi članovi bosanske dijaspore dolaze u domovinu na ljetnu poslovnu praksu

USAID Projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta realizuje DiaWorks Summer Internship Program specijalizovani program za organizaciju poslovnih praksi za mlade članove bosanskohercegovačke dijaspore.

Program uključuje kompanije Iz Bosne i Hercegovine, a jedna od učesnica programa direktorica kompanije “Represent Communications” Ena Maglić istakla je zadovoljstvo realizovanom razmjenom i aktivnostima USAID-a.

– Ovaj važni segment USAID-ovog projekta Diaspora Invest ima potencijal da promijeni tok historije i okrene ga u suprotnom smjeru. U vrijeme dok slušamo o crnim statistikama i egzodusu stanovništva, ovakvi projekti nude nešto sasvim drugačije – pronalaze mlade ljude koji se žele vratiti i istražiti mogućnosti u Bosni i Hercegovini – kazala je.

Timu “Represent Communications” se kroz USAID-ov program pridružila Tia Karić, studentica Toulouse Business School iz Barcelone koja je sa sobom donijela iskustvo života u Australiji, Istočnom Timoru i Španiji.

– Htjela sam steći novo radno iskustvo, naučiti nešto novo i upotrijebiti znanje koje sam stekla na fakultetu. Projekat me je privukao jer je prilagođen nama, studentima iz dijaspore, sa samom podrškom oko putovanja, nalaskom posla, također, prilagodio se našim željama i interesovanjima – dodala je.

Kaže da svakoga vuku njegovi korijeni, ali je važno da se ponude neke šanse za posao i nova iskustva te napominje da je potrebno još rada kako bi se podigla svijest o tome koliko mladi u Bosni i Hercegovini mogu napredovati i učiti.

Iz USAID-a navode da je kompanija “Represent Communications” kroz ovu praksu već imala koristi u pripremi novih aktivnosti.

– Ova saradnja nam donosi neizmjernu radost i otvara nove puteve saradnje. Drago nam je da je Tia izabrala upravo nas, mladi tim koji prati svjetske trendove u poslovanju i da ćemo zajedno imati priliku da pokažemo da se i u Bosni i Hercegovini mogu steći vještine neophodne za rad bilo gdje – zaključila je Maglić.

Previous Da li je Bosna pojam slobode svijetu!? U Makedoniji bez potvrde o vakcinaciji zabranjen ulaz u sve objekte
Next Bosanci do aerodroma izvlačili Srbijance nakon što su ih Nijemci ostavili u zemlji poznatoj kao 'Groblje Imperija'

You might also like

Ekonomija/Biznis

FLYBOSNIA – prvi avion sletio u Sarajevo, u planu nabavka još jednog Airbus-a

  Na međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je prvi avion aviokompanije Flybosnia, prve sa bosanskohercegovačkim  nacionalnim predznakom nakon ugašenog BH Airlinesa. Riječ je o avionu Airbus A 319, koji nosi ime

MADE IN BOSNIA-387

Firma „BH FISH“ širi kapacitete i zapošljava 100 novih radnika

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Najilom Jusićem posjetio je firmu „BH FISH“ d.o.o Živinice čija je djelatnost filetiranje i prerada inćuna, a koja zapošljava samo

RIJEČ

Udruženje ‘Hidroenergija’ iznijelo stav o gradnji malih hidroelektrana

Nakon što su aktivisti iz BiH koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana pozvali zvaničnike Parlamenta FBiH da glasaju za izmjene zakona koje predviđaju zabranu gradnje, oglasili