Mladi inovatori iz Vogošće efikasno griju vodu korištenjem solarne energije

Mladi inovatori iz Vogošće efikasno griju vodu korištenjem solarne energije

Iz Vogošće nam dolazi još jedna pozitivna priča o mladim osobama koje su, u potrazi za prilikama da izraze svoje ideje i promišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima na koje inovativnim rješenjima mogu doprinijeti rješavanju različitih problema u društvu, okušale svoju sreću u takmičenju u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2023.

U svijetu gdje se prepliću održivost i inovacija, dva mlada uma iz Vogošće, Aldijana Hodžić i Mirza Avdić, razvili su rješenje za energetske potrebe domaćinstava, istovremeno smanjujući štetni utjecaj na okolinu. Njihov zajednički inovativni poduhvat rezultirao je Hybri-jem, tehnologijom grijanja vode korištenjem solarne energije.

Ideja o Hybri-ju nastala je tokom Mirzinog školovanja u Elektrotehničkoj školi za energetiku u Sarajevu. Upravo tu Mirza je započeo svoj projekat osmišljavanja prototipa hibridnog bojlera za vodu, koji će spojiti efikasnost solarnih panela sa tradicionalnim grijnim elementima. Kroz studij na Mašinskom fakultet Univerziteta u Sarajevu i saradnju sa Aldijanom, ovo dvoje mladih inovatora smislili su koncept gdje su konvencionalne aluminijske trake zamijenili 12V-nim grijačima.

“Pored 12V-nih grijača, potporu grijanju vode daje i solarni kolektor koji tokom dana, kada imamo dovoljno sunca, može zagrijavati vodu korištenjem sunčeve toplote. Grijače napajamo solarnim panelom. Također, ukoliko je dan bez sunčeve energije, imamo jedan grijač koji je spojen na mrežni napon, tako da u svakom slučaju možemo pokrenuti hibridni bojler”, objašnjava Mirza.

Ključni momenat u razvoju Hybrija, kako kažu Mirza i Aldijana, došao je sa tamičenjem Youth Innovation Award koje drugu godinu zaredom organiziraju i provode Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT. Kroz ovo takmičenje dvoje mladih inovatora osiguralo je sebi finansijsku podršku za realizaciju ideje, ali i značajnu mentorsku podršku od stručnjaka iz industrije.

„Učešće na takmičenju značajno je doprinijelo prvo novčanim sredstvima, što je omogućilo nabavku opreme i pokrivanje inicijalnih operativnih troškova za bržu realizaciju ideje. Osim finansijske podrške, savjeti i povratne informacije koje smo dobili od stručnjaka tokom takmičenja bili su neprocjenjivi. Kroz mentorstvo i ličnim angažmanom dobili smo jasniju sliku o tržištu, identifikovali ključne karakteristike opreme za izradu prototipa. U toku istraživanja edukovali smo se o nekim tehničkim stvarima poput naprimjer tehničkih karakteristika u skladu sa mjestom postavljanja, dimenzionisanja pojedinih komponenti u skladu sa potrebama, kao i drugim faktorima“, dodaje Aldijana.

Od osvajanja nagrade, Aldijana i Mirza su bili nezaustavljivi na svom putu da Hybri postane opipljiva realnost. Strateška nabavka komponenata, uključujući spremnike za vodu, solarne kolektore i regulatore, postavili su temelj za razvijanje prvog prototipa. Detaljna testiranja u realnim uslovima su potvrdila efikasnost Hybri-jevog dizajna i potencijal da postane koristan proizvod.

Dolaskom ljeta i povoljnijih vremenskih uslova, Aldijana i Mirza se spremaju za testiranje Hybri-ja na terenu. Shodno prikupljenim podacima sa testiranja, naredni koraci su im unapređenje performanse samog bojlera, te njegovo postavljanje na pilot lokaciju. Pored individualnog uspjeha samog proizvoda, Aldijana i Mirza imaju viziju da Hybri potakne široku upotrebu obnovljivih izvora energije za održiviju budućnost.

Priča o dvoje mladih inovatora koji stoje iza Hybri ideje pokazuje da mladi prepoznaju Youth Innovation Award takmičenje kao priliku za dobijanje potrebnih sredstava za realizaciju svojih ideja, ali i kao šansu da ih konačno provedu u djelo.

Hybri je još jedan odličan primjer kako mladi svojim inovacijama mogu značajno poboljšati kvalitet života svojih sugrađana i sugrađanki. Mirzin i Aldijanin rad ćemo nastaviti pratiti, a njima dvoma želimo mnogo sreće u daljem angažmanu i stvaranju boljih uslova za sve nas.

Kako Hybri izgleda u praksi možete pogledati ispod

VIDEO

(BHRT/MiruhBosne)

Previous BHRT i RTV FBiH postigli dogovor, potpisan sporazum o saradnji
Next Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu izoliran bosanski soj virusa SARS-CoV-2

Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz kliničkih uzoraka ljudi oboljelih od COVID-19 izolirao je prvi bosanskohercegovački soj virusa SARS-CoV-2.   U Laboratoriju za molekularno-genetička

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliki porast prijava patenta u Bosni i Hercegovini

 Intelektualno vlasništvo u Bosni i Hercegovini ne štiti se u dovoljnoj mjeri, kazali su Feni iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, naglasivši pritom kako je u 2021. godini u odnosu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Uspješne priče o povratku i investicijama: Tim mladih inženjera vjeruje u uspjeh na domaćem tržištu

 Na vratima ureda nas dočekuje Nuđejm Pašić. Ovaj mladić stoji na čelu grupacije ”ODA Homes”, u sklopu koje se nalazi uspješna bosanskohercegovačka firma “BH Woodpecker”. Nakon završene Business akademije u