Mladi Kinez živi svoj bosanski san: U Bosni volim sve. Od hrane do ljudi

Mladi Kinez živi svoj bosanski san: U Bosni volim sve. Od hrane do ljudi

Za Xianga kažu da je najpoznatiji Kinez na ovim prostorima, zvijezda društvenih mreža…

Dodatnu pažnju izazvao je takmičenjem u emisiji ‘Superpar’. Admira Sadiković (19) iz Gornjeg Teslića i Zhenewei Xiang (20) iz Gračanice u Bosni i Hercegovini, posebno su zanimljivi medijima.

Njihova je veza, kažu, posebna, jer dolaze iz različitih kultura.

Xiang je u Bosnu i Hercegovinu došao kao četrnaestogodišnjak, a tada nije znao reći ni “Dobar dan”. Njegovi roditelji imaju dvije kineske trgovine.

– Sve sam naučio u školi. Nikada nisam zažalio što su moji roditelji došli u Bosnu, jer da oni nisu došli ne bih ni ja i ne bi nikad postao ‘Kinešče’ – kaže Xiang.

– U Bosni volim sve. Od hrane do ljudi, ali ono što mi se najviše sviđa je toplina koju imaju Bosanci. Uvijek su spremni pomoći, vole se šaliti i uglavnom su raspoloženi uvijek. Za sedam godina nikad mi nije ništa zasmetalo u Bosni. Kina je drugačija, smisao za humor kod Kineza nije kao u Bosni, nešto što je ovdje smješno, recimo, šale na tuđi račun, u Kini je uvredljivo. Kinezi su dosta hladni i nisu opušteni kao Bosanci. Ali Kina je moja zemlja i ništa mi ne smeta – priča Xiang.

– Zapravo je moj daidža prvi došao u Bosnu. Onda je mojim roditeljima rekao da je u Bosni baš lijepo i da i oni dođu ovdje. Tako su moji roditelji odlučili da se presele. Sad im je u Bosni kao kod kuće – zadovoljno kaže mladić koji danas više nema velikih problema s jezikom kojega je počeo učiti prije šest godina. Ok, još se povremeno zabuni, pa umjesto ‘ćevapi’ kaže ‘civapi’, ali jako dobro zna da su ‘civapi’ super (s tim da ih on, za razliku od većine, jede bez luka, jer luk mrzi), da ih voli jesti i to puno više od ‘liža’ (riže).

“Tu smo desetak godina, moji se roditelji bave kineskom trgovinom i svi su nas prihvatili i dobro smo se uklopili. U Kinu idu svake tri, četiri godine, a ja ne tako često. Imam sestru koja živi i studira u Kini, ali ne dolazi ovdje. Bila je samo jednom otkako su se moji roditelji doselili u Bosnu”, dodaje zvijezda TikToka čija videa imaju više od milion pregleda i stekao je veliku popularnost širom Balkana.

“Ja sam Kinešče, svi me tako zovu. Nisam očekivao toliku popularnost”, kaže i dodaje da je sretan kad ga zaustavljaju kako bi se fotografirali s njim.

“Prvo me bilo malo sram, ali s vremenom sam se naviknuo. Baš mi bude drago”, iskren je Xiang koji priznaje da mu je na početku bilo teško naučiti jezik, no i u tome mu puno pomaže njegova djevojka Admira iz Gornjeg Teslića s kojom je u vezi godinu dana. Uz to što mu je lijepa, zgodna i zabavna, njezinu se mladom se Kinezu najviše sviđa Admirin karakter i što se brine o njemu.

Njihova je veza, kažu, posebna, jer dolaze iz različitih kultura.

“Sad ja volim noodles, a Xiang grah. Slažemo se i pazimo jedno drugo. Kad smo skupa, lijepo nam je”, govore i otkrivaju da su se u ‘Superpar’ prijavili zato što vole dobru zabavu i upoznavati nove ljude, navodi RTL – televizija u čijem programu se emituje pomenuti show.

A s nogu je skoro oborio i voditelja Superpara Enisa Bešlagića kada je prilikom predstavljanja parova na samom startu showa raširio ruke i uzviknuo:

– Gdje si, zemljače?

– Čekaj, ti si Bosanac? – u čudu je simpatičnog Kineza pitao Enis, a Xiang, kojeg iz milja zovu i Kinešče, sa širokim osmijehom na licu mu je odgovorio:

– Nego šta nego Bosanac!

– Da, iza mene stoji agencija Wolf Media iz Sarajeva, a moja managerica Lejla Mešanović se brine o svemu…, otkrio je za medije iz susjedstva.

Previous U Lukavcu 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2021.
Next Salko Tursunović isključen iz kluba Koalicije 'Moja adresa: Srebrenica', pozvan da podnese ostavku

You might also like

ŽIVOT

Kamenica – mjesto povratka koje prkosi poslijeratnoj statistici

Kamenica je jedno od rijetkih povratničkih mjesta koje prkosi poslijeratnoj statistici. U tri odjeljenja od prvog do petog razreda nastavu pohađa čak 39 učenika. Inače, u mjestima poput Kamenice rijetko

ŽIVOT

Igraonica pri Medžlisu IZ-a Livno: Mjesto gdje djeca uče i o islamskoj i o katoličkoj vjeri

Rad na crtežima, učenje pjesmica i recitacije naučenog, kao i sticanja znanja o prvim slovima, nazivima životinja i čemu one služe, te igra i zabava svakodnevne su aktivnosti u igraonici

NAŠI DANI

FBiH obezbijedila potrebni materijal: Mladi iz 7 država grade kuću povratničkoj porodici iz K. Polja

Povratnička porodica Esada Mehića iz Konjević Polja živi u neuslovnom stambenom objektu sa četvero maloljetne djece. Porodicu Mehić nedavno je posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gdje