Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove u KS, najavili proteste

Mladi nezadovoljni subvencijom za stanove u KS, najavili proteste

Grupa predstavnika mladih koji su na konačnoj listi javnog poziva za dobijanje subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo danas je ispred zgrade Vlade KS organizovala press konferenciju na kojoj su izrazili svoje nezadovoljstvo iznosom od 4,800 KM, u odnosu na prvobitno obećanje. Zakazali su i proteste za četvrtak.

Podsjetimo, Vlada KS je donijela Odluku o linearnoj raspodjeli 5,5 miliona KM na 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru za subvencije za kupovine stanova u ovom kantonu. Prema toj raspodjeli, od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM.

Iz neformalne grupe mladih danas su na samom početku naglasili kako se moglo predvidjeti da će broj prijavljenih biti mnogo veći nego ranije, a sve zbog izmijenjenih kriterija u odnosu na one koji su se primjenjivali ranije.

“Budžet KS za 2023. bio je rekordan. Iznos od 4.800 KM (za mlade) najmanji je u zadnjih šest godina, a svjedočimo da je cijena nekretnina nikad veća. Iznos planiran mladima predstavlja samo 0,38 posto od ukupnog budžeta KS. Treba podsjetiti i na sve izdatke kojima smo bili izloženi prilikom kupovine stanova – poput plaćanja poreza, sudskih taksi, sudskih vještaka, novih dokumenata. Svaki aplikant je na navedeno potrošio minimalno 2,500 KM, čime smo direktno ili indirektno, nas 1,141 napunili budžet iznosom većim od tri miliona KM, a što je 55 posto planiranog budžeta za mlade”, navela je jedna od korisnica subvencije, pocrtavajući da njihove žalbe nemaju veze sa političkim tokovima.

Podsjetila je i na objavu premijera KS, Nihada Uka, iz oktobra 2023. godine – u kojoj je naglasio kako će “KS razmotriti opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10,000 KM”.

“Premijeru, obmanuli ste nas!”, dodala je.

Uk je je mlade pozvao na sastanak u srijedu (10.1.), a oni podcrtavaju kako su sastanak tražili i prije press konferencije, no da odgovora nije bilo.

“Cijela grupa mladih, nas nekoliko stotina, zajedno ćemo se dogovoriti koji je naš naredni korak”, dodali su.

Između ostalog, već su zakazali i proteste za četvrtak u 12 sati, a koji će biti održani ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kao jedan od problema ističu i činjenicu da je konačna lista objavljena 27.12.2023., te da nisu imali mogućnost žalbe.

“Sramota je da nam nude najmanji iznos godinama, a najveće cijene stanova su ikada. Koju poruku mladima šalje Vlada?”, upitali su – prenosi federalna.ba.

Previous Bosanski kompozitor Vlado Podany: 'ali što se volite uvlačiti u gu*ove svima van granica naše zemlje. Sram da vas bude'
Next Gruhonjić: 'To je jedno ludilo porazom frustriranih i željnih “osvete”, gledali smo to između dva svjetska rata, koje je eskaliralo i nastaviće eskalirati sve do potpunog sloma'

You might also like

OTPOR BOSNE

Skup “Dobrinja je puna ljiljana” povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva

Povodom 30. godišnjice početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, u sarajevskom naselju Dobrinja je organiziran skup pod nazivom “Dobrinja je puna ljiljana” na kojem se okupilo nekoliko

NAŠI DANI

Otkrivena masovna grobnica na Korićanskim stijenama

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine vjeruje da grobnica krije posmrtne ostatke stotinu Prijedorčana, ubijenih 1992. Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH otkrili su na širem lokalitetu Korićanskih stijena

NAŠI DANI

Rezolucija o osudi agresije i genocida u Bosni predstavljena u Kongresu SAD

Američka kongresmenka predstavila je Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.