Mladi Sarajlija Hazim Mehmedić među najboljim harmonikašima u svijetu

Mladi Sarajlija Hazim Mehmedić među najboljim harmonikašima u svijetu

Hazim Mehmedić iz Sarajeva je mladi veoma uspješni harmonikaš, koji dosadašnjim uspjesima i osvojenim nagradama sigurno može biti odličan primjer mnogima da se trud i zalaganje uvijek isplate i da nikada ne trebaju odustajati od svojih životnih ciljeva, javlja Anadolija.

Ovaj izuzetno nadareni 19-godišnji učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesorice Melite Čičić do sada je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima harmonikaša.

Jedno takvo takmičenje održano je krajem aprila ove godine u Bijeljini gdje je na Međunarodnom festivalu “Dani harmonike” nastupilo 150 solista iz 20 država. Festival je bio kvalifikacioni za Svjetski kup harmonike, koji će se održati u septembru ove godine, ponovo u Bijeljini.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala je bio upravo Hazim Mehmedić, a Italijan Luka Belo bio je najbolji među srednjoškolcima odnosno, u kategoriji sedam.

– Tri pehara sa jednog takmičenja –

Mladi harmonikaš iz Sarajeva je bio pobjednik u svojoj kategoriji, u kategoriji dueta, kao i u svim drugim kategorijama, tako da se sa tog takmičenja vratio sa čak tri pehara, što se rijetko viđa na takvim svjetskim festivalima muzike.

“Ovo je dosad jedna od mojih najprestižnijih nagrada jer je ovo svjetski priznati festival na koji dolaze takmičari iz mnogih zemalja, kao i svjetski priznat žiri“, kazao je Mehmedić.

Napominje da je posebno ponosan što će kao pobjednik tog festivala predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu harmonike u septembru, koji važi za najprestižniju i najveću svjetsku smotru harmonikaša.

“To je jedno od najvećih takmičenja u svijetu i to će za mene biti jedan veliki iskorak u mojoj budućoj karijeri gdje ću se potruditi da ostvarim što bolji rezultat“, rekao je.

– Sa harmonikom od devete godine –

Harmoniku je počeo svirati u devetoj godini, a Osnovnu muzičku školu “Ilidža“ završio je u klasi profesorice Aide Kalić.

“Ovdje je najvažnija ljubav prema ovom instrumentu. Trudim se da ga što više istražim, kao i samo sviranje klasične muzike, džeza i raznih stilova. Uz harmoniku provedem dnevno minimalno sedam sati, a vikendom čak i više“, kazao je ovaj vrijedni harmonikaš koji planira upisati Muzičku akademiju u Sarajevu.

Napominje da je također pomoć i podrška profesora vrlo važna u usavršavanju te da sigurno ne bi mogao postići sve ove vrhunske uspjehe bez stručne podrške profesora, posebno profesorice Melite Čičić.

Pozvao je mlade ljude da se više bave muzikom jer, kako je rekao, to im omogućava da se druže s drugima te upoznaju nove kulture i ljude iz svih dijelova svijeta.

– Vrhunski rezultati –

Profesorica Melita Čičić istakla je da je Hazim izuzetan i vrijedan učenik koji već godinama postiže vrhunske rezultate.

“Nikada nije zakasnio na čas za četiri godine, iako stanuje dosta daleko. Čak i po zimi nosi harmoniku i presjeda tri puta, ali nikada nije zakasnio na čas i nikad nije došao na čas, a da nije nasmijan. S njim je veliko zadovljstvo raditi i onda je uspjeh neminovan“, rekla je Čičić, dodajući da od mladog harmonikaša očekuje da nastavi nizati još veće uspjehe i u budućnosti.

Previous Bosanski centarfor: "Pokazao sam da se mogu takmičiti na visokom nivou"
Next Nakon Teočaka, poplave i u Sapni - bujica nosila i automobile

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

I to je moguće: Tokom rata ukradene slike iz Bosne, Srbija proglasila svojim nacionalnim dobrom

Centar protiv krijumčarenja umjetnina (CPKU) iz Tuzle objavio je bazu podataka o ukradenim umjetninama iz Bosne i Hercegovine. Na tom spisku se nalazi 109 djela među kojim su četiri slike

KULTURA I UMJETNOST

Prof. dr. Jasmina Talam imenovana za dopisnu članicu K. Gustav Adolfs akademije švedske narodne kulture

Glavni odbor Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur (Royal Gustavus Adolphus Academy of Swedish Folk Culture) imenovao je prof. dr. Jasminu Talam za dopisnu članicu. Kungl. Gustav Adolfs Akademien

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba ‘Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020’

Muzej Hercegovine Mostar organizovao je u petak izložbu pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”, povodom 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića. Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke