Mladi u Adria regiji: Kosovo ‘najmlađe’, Slovenija s drugim najnižim udjelom mladih u Evropi

Mladi u Adria regiji: Kosovo ‘najmlađe’, Slovenija s drugim najnižim udjelom mladih u Evropi

U svjetlu Međunarodnog dana mladih pišemo o značaju mlađih generacija za društvo i o demografskim problemima koji se produbljuju. Udio mladih, u dobi između 15 i 29 godina, neprestano opada, dok s druge strane udio starijih od 65 godina snažno raste. Već je 2014. godine broj starijih premašio broj mladih, piše Bloomberg Adria.

Slovenija je sa 14,7 posto mladih stanovnika država s drugim najnižim udjelom mladih u Evropi, no kako stoji u odnosu na države regije?

Kako podaci pokazuju, u regiji je s najmanjim udjelom mladih. Najbliža joj je Srbija, gdje je udio mladih 16,4-postotan. Slijedi Hrvatska u kojoj je udio mladih 2021. iznosio 16,5 posto, gdje, uprkos egzodusu mladih posljednjih godina – prema nekim procjenama Hrvatsku je od 2013. napustilo oko 300 hiljada ljudi, većinom mladih – i dalje opažamo veći udio mladih nego u Sloveniji.

Sličan udio kao Hrvatska, prema našoj procjeni, ima i Bosna i Hercegovina. Eurostat nema službenih podataka, a nismo ih našli ni u državnoj statistici, pa smo za izračun koristili podatke iz američke Svjetske knjige činjenica Centralne obavještajne agencije (CIA World Factbook).

U Crnoj Gori skupina mladih čini 18,9 posto, a nakon nje slijedi Sjeverna Makedonija s 19 posto, dok se najvišim udjelom mladih mogu pohvaliti u Albaniji, s 22,7 posto, te na Kosovu. Za Kosovo se najnoviji dostupni podaci odnose na 2020. godinu, kad je mladih bilo 25,3 posto.

U svim država regije za koje su dostupni podaci udio mladih bez izuzetka opada. U posljednjih se deset godina udio mladih najviše snizio u Sjevernoj Makedoniji, za 4,5 postotnih bodova, a slijedi je Slovenija, gdje se udio smanjio za 4,2 postotna boda.

Previous U Orahovcima kod Višegrada svečano otvorena džamija i spomen-obilježje šehidima
Next Kako vodič u Dubrovniku laže o Bosni i Hercegovini

You might also like

SPORT

Luka Garza na svoj rođendan majci Šejli poklonio automobil

Ubrzo akon što je u javnost dospjela informacija da je NBA igrač Luka Garza dobio bosanske papire, ovaj košarkaš Detroita odigrao je svoju najbolju utakmicu u sezoni ubacivši 20 poena.

ŽIVOT

Hadžija Ekrem je primjer odvažnog Bošnjaka: ‘U borbi se nikad nisam saginjao i nisam nikad neprijateljima pucao u leđa kad su bježali’

Danas smo ponovo posjetili hadžiju Ekrema iz Rajske opština Gradačac i ponovo pozitivno obradovani susretom sa njim, piše Hayat. Hadžija Ekrem je primjer odvažnog Bošnjaka. Ima 75 godina. Čitav život

NAŠI DANI

U FBiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna

U FBiH postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a opskrba kupaca je uredna, rečeno je Feni iz Ministarstva trgovine FBiH iz kojeg napominju da građani ne bi trebali gomilati zalihe