Mladi volonteri zasadili više od 6000 sadnica uz poruku „Jedno drvo čini razliku!“

Mladi volonteri zasadili više od 6000 sadnica uz poruku „Jedno drvo čini razliku!“

Volonteri Let’s Do It tima, u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas su posadili drveće u deset gradova širom naše zemlje u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“. 

Timovi su posadili više od 6000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu. U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drveća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

Uvažavajući trenutne epidemiološke preporuke i sigurnost volontera, sve aktivnosti su sprovedene uz ograničen broj učesnika.

Nakon uspješne saradnje i realizovanih akcija sadnje u oktobru prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Europi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kiseonik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju,“ poručili su iz Let’s Do It tima.

Svi volonteri koji su danas posadili barem jednu od 6000 sadnica ostavili su iza sebe trajno dobro, i sa ponosom mogu otići na mjesta sadnje u svojim gradovima i gledati kako sadnice postaju čvrste mladice, a onda i velika stabla koja će praviti hlad našim budućim generacijama. Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju obezbijeđen je u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnavljanje šuma povećava potencijal šuma za apsorbovanje i skladištenje CO2, promoviše bioekonomiju i smanjuje utjecaj i obim požara te štiti biodiverzitet. Zbog toga Zaštitimo šume, pluća života jer Naša planeta je naša budućnost.“ Zaključuju mladi volonteri Let’s Do It tima.

Previous 'Bosanske IT kompanije su poželjni partneri drugim zemljama jer nas oni smatraju jako pametnim i vrijednim radnicima'
Next Kenan Dautović (SDA) dobio najviše glasova za načelnika Travnika

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Pogledajte Sarajevo u 4K rezoluciji! (VIDEO)

Senzacionalan snimak glavnog grada Bosne i Hercegovine urađen je u 4k rezoluciji, a za to je korišteno oko 3.500 fotografija. “CITIES in 4K” – naziv je neobičnog projekta čiji je

BH RAZGLEDNICA

Zdravlje u Visokom! Visoka koncentracija, po zdravlje korisnih, negativnih iona u Podzemnom labirintu Ravne

  Beneficije negativnih iona su dokazane posljednjih decenija. Riječ je o sićušnim, negativno naelektrisanim atomima ili molekulama, koje imaju viška elektrona. Pouzdano se zna da čiste atmosferu od polena, prašine,

BH RAZGLEDNICA

Jedina na rijeci Ocki: Vodenica Pešteka u ratu hranila Goražde

Zvuk vode iz rijeke Ocke u Goraždu ali i klepetuša po kamenom točku održavaju tradiciju vodenica na području ovog grada, nekada tradiciju koja se prenosila sa koljena na koljeno. Koliko