Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14. juli 1995. u mjestu Mršići (opština Vlasenica).

Tešić je bio optužen kao pripadnik voda Vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je ocijenilo da nije dokazano da je Tešić imao genocidnu namjeru, ali da jeste bio svjestan širokog i sistematskog napada na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene enklave Srebrenica.

“Pripadnici Vlaseničke brigade su u sklopu tog napada strijeljali grupu od 17 muškaraca, od kojih je jedan uspio pobjeći”, navela je predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović.

Ona je podsjetila na svjedočenje preživjelog sa strijeljanja, koji je kazao da je u Lukama izdvojen u grupi od 22 muškarca i da su nakon zlostavljanja u školi odvezeni na lokaciju na kojoj su vojnici, upalivši svjetla i otvorivši stranicu kamiona, prebacivali muškarce i ubijali ih.

Smajlović je napomenula da je svjedok opisao da je jedan od vojnika imao prirodno bijelu kosu i da je na fotografiji prepoznao optuženog. Ona je dodala da je i nekadašnji pomoćnik za bezbjednost u Vlaseničkoj brigadi potvrdio učešće Tešića u ovim likvidacijama, te naveo da su vojnici nakon ubistava prišli tijelima ubijenih radi pljačke.

Predsjedavajuća je podsjetila da je ovaj svjedok rekao da mu je Tešić pokazao mjesto gdje su tijela naknadno zakopana, kao i da je optuženi u to vrijeme htio da prizna učešće, ali da je imao prijetnje.

Vijeće nije našlo olakšavajućih okolnosti na strani optuženog, a od otežavajućih je u obzir uzelo bezobzirnost i broj žrtava.

“Na krajnje brutalan i hladnokrvan način izvršio je egzekuciju. Nije se opirao tim radnjama… već se vratio da opljačkaju ubijene”, kazala je Smajlović.

Ona je istakla da učešće u ubistvu bespomoćnih ljudi zahtijeva najtežu kaznu, ali da postoje još teža djela po kvantitetu i kvalifikaciji, za koje su ostavljene najveće kazne.

S Tešićem se sudilo i bivšem komandantu Vlaseničke brigade Miletu Kosoriću, ali je postupak protiv njega u maju razdvojen zbog bolesti. U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Suđenje je počelo 2018. godine.

Vijeće je Tešiću, koji se branio sa slobode, odredilo pritvor.

Presuda je izrečena nakon iznošenja završne riječi Odbrane, koja je tražila oslobađajuću presudu, ocijenivši da nije van razumne sumnje dokazana odgovornost optuženog. Branilac Rade Golić je podsjetio na iskaze svjedoka koji su rekli da nisu vidjeli Tešića prilikom izdvajanja muškaraca u Lukama, kao i da nije dokazano njegovo učešće u ubistvima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tešić (u sredini) prilikom ranijeg dolaska na Sud. Foto: BIRN BiH 

Previous Bosanska kuća na vodi - probno testiranje stabilnosti na Plivskom jezeru
Next Protest ispred OHR-a: Mi smo svi građani Bosne i Hercegovine, kao takvi zaslužujemo državu jednakih prava

You might also like

NAŠI DANI

I to je moguće: Stari most, simbol Mostara i čitave države neće biti na službenom suveniru Mostara!

Službeni suvenir Mostara uskoro će postati dostupan javnosti, a u Turističkoj zajednici HNK-a smatraju da je upravo on nedostajao gradu na Neretvi Mostar je nedavno dobio službeni suvenir, potvrdila je

NAŠI DANI

Bajrović: Bakir nije izdao! Ajkhorst je pukovnik Karemans politike EU prema nama

Reuf Bajrović, potpredsjednik US-Europe Alliance te bivši federalni ministar, prokomentarisao je na Twitteru dešavanja u vezi neuspješnih razgovora o promjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. –Bakir nije izdao. Ovi koji

NAŠI DANI

Američki senator Sanders podržao studente: Na pravoj ste strani historije

Američki senator Bernie Sanders izrazio je u petak podršku studentima koji protestuju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze. “Godine 1962. organizovali smo proteste kako bismo okončali rasističku politiku na Univerzitetu