Montažne kuće iz Mostara za švicarsko tržište

Montažne kuće iz Mostara za švicarsko tržište

 

Novootvorena tvornica montažnih kuća u Mostaru Ekon ImmoGroup d.o.o. uspješno je proizvela i izvezla prvu montažnu kuću na švicarsko tržište. 

Ekon ImmoGroup d.o.o. je sestrinska firma istoimene švicarske firme na čelu s direktorom Harisom Hotićem, nastala kao rezultat potražnje švicarskog tržišta za montažnim objektima koji zadovoljavaju najviše standarde montažne gradnje.

Sestrinska švicarska firma je djelovala na pomenutom tržištu tako da je angažovala vodeće firme s područja Bosne i Hercegovine koji bi vršili proizvodnju montažnih kuća, a oni ih dalje distribuirali krajnjem kupcu kroz ugradnju i realizaciju finih radova.

Od samog početka postojao je problem da Ekon ImmoGroup GmbH nije mogao naći adekvatnog saradnika u Bosni i Hercegovini koji bi mogao odgovoriti visokim švicarskim standardnima u gradnji kao i ispoštovati definirane rokove.

S ciljem rješavanja spomenutih problema i udovoljavanja švicarskom tržištu, prije nepunih godinu dana, Ekon ImmoGroup d.o.o. je krenuo s pripremom proizvodnog pogona koji je obuhvatio najsavremenije tehnologije i najkvalitetnije materijale uključene u ovaj proizvodni proces, a već danas iz njihove tvornice je otpremljena prva montažna kuća za švicarsko tržište.

Trenutno teku pripreme za realizaciju novih projekata, također izvozno orijentisanih a u planu je i širenje ponude na domaće tržište.

Proizvodnja se zasniva na izradi gotovih zidnih, međukatnih i krovnih elemenata koji obuhvaćaju već predugrađene otvore, sanitarijske i elektro instalacije.

Prednost montažnih kuća, prema riječima direktora ove firme u Mostaru, Jasmina Sinanovića, se ogleda u tome što od izrade idejnog rješenja i projektne dokumentacije, preko same izrade do montaže iste, za jednu prosječnu porodičnu kuću ne prođe više od 90 dana. Također ovaj vid gradnje je u velikoj prednosti po pitanju termodinamičke izoliranosti u odnosu na ostale metode gradnje.

Kako svakodnevno rastu cijene energenata i nekretnina, za očekivati je da će ovaj vid gradnje zauzeti primat na tržištu jer znatno utječe na smanjenje troškova grijanja i hlađenja, ističe direktor Sinanović.

Shodno potrebama domaćeg i ino tržišta, firma Ekon ImmoGroup u Mostaru planira proširiti svoje proizvodne i ljudske kapacitete.

 

(Bljesak/MiruhBosne)

Previous Tešanj: U posljednjih pet godina otvoreno pet hiljada radnih mjesta
Next Domaća tekstilna industrija bogatija je za jedan sportski brend - Athos Sports Wear

You might also like

Ekonomija/Biznis

Fondacija Mozaik – 700.000 KM za društvene biznise mladih

  Fondacija Mozaik, vodeći impakt investitor u Bosni i Hercegovini i regionu, ovog je mjeseca pokrenula kampanju za registraciju i pokretanje društvenog biznisa sa dosad najvećim godišnjim fondom za investicije

Ekonomija/Biznis

Bosna dobija finansijskog giganta koji je u stanju parirati strancima

Bosna i Hercegovina u narednu godinu ulazi sa domaćim finansijskim gigantom kakvog nije imala od kraja rata – liderom na tržištu osiguranja i trećom najvećom bankom, izvještava BiznisInfo.ba. Riječ je

Ekonomija/Biznis

Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg

  Jaffa-Komerc iz Blagaja danas je jedna od najuspješnijih kompanija u Hercegovini. Nastala je kao porodična firma još prije tri decenije. Pored 80 hektara vlastite proizvodnje sa 105.000 stabala voća,