Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

10. juna 2022 obilježena je 106. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior. Manifestacija se održala na vojnom groblju u Lebringu.

U junu 1916., Druga bosansko-hercegovačka regimenta, stare austro-ugarske vojske, osvaja, na alpskom frontu protiv Italije, dobro utvrđeno brdo Monte Melettu.

Operacija Mt. Meletta trajala je 7 dana, a koštala je jako mnogo, jer su gubici na obje strane bili zastrašujuće veliki. Kao i mnogo puta i ovaj put su Bošnjaci dokazali svoju hrabrost, vojničku disciplinu i odanost. Bošnjaci sve tri vjere u sklopu herojske Druge bošnjačke regimente ostvarili su podvig i porazivši italijansku armadu, zauzeli do tada neosvojivo brdo Monte Melettu. 

Legenda o Drugoj bošnjačkoj – elitnoj jedinici austrijske vojske – živi i danas, legenda o Bošnjacima koji nisu znali za poraz, od Soče do Dnjestra. Dio ove historije je i kovanica “BOŠNJACI DOLAZE!”, sto je i dan danas u austrijskoj vojsci ostao sinonim za junaštvo. Taj događaj, zbog svog značaja za historiju najviše odlikovane regimente stare austrijske vojske, proslavljao se svake godine u Gracu. U tom gradu bila je smještena kasarna te regimente, a pored toga i mnogi oficiri te regimente bili su iz tog grada. Pripadnici te junačke, bošnjačke regimente bili su većinom s područja Banja Luke.

Ta godišnjica se, poslije pada Austro-ugarske monarhije u oktobru 1918, redovno održava u Gracu. Prekid je bio samo od 1938 – 45, jer su Nacisti tada zabranili to druženje, čiji je zadatak bio da očuva sjećanje na hrabra djela starih Bošnjaka. Poslije oslobođenja Austrije 1945, našli su se jos živi pripadnici 2. Bh regimente , da bi održali tradiciju i nastavili sa proslavom tog važnog događaja.

U toku godina izrasla je Meletta-proslava daleko iznad historijskoj povoda, u dokaz za pripadnost bošnjaštvu. Priredbu je tako posjećivao sve veći broj Bošnjaka iz cijelog svijeta, pa čak i iz SAD-a su dolazili Bošnjaci da iskoriste priliku i dokažu svoju pripadnost svom narodu i njegovoj historiji. Ono što ti Bošnjaci žele ostvariti jeste poštovanje i jednakost ljudi bez obzira na vjeru, žele održati bošnjačku toleranciju, širinu i plemenitost i iznad svega žele sačuvati svoju evropsku tradiciju.

To savršeno oružano djelo osvajanja Monte Melette navelo je austrijsko ministarstvo za odbranu, da službeno proglasi jednu regimentu austrijske vojske za nosioca bošnjačke tradicije. zu ihrem Volk und seiner Geschichte zu bekennen.

Na proslavi učestvuju, već niz godina i Italijani, koji svojim prisustvom odaju čast herojskoj borbi Bošnjaka i svim palim borcima te davne 1916. Između ostalog je to dokaz simpatija mnogih naroda prema Bošnjacima i izraz želje za mirnim suživotom.

Čuvajmo i mi ubuduće ovu tradiciju, te svijetle trenutke naše historije, i iskažimo svoje poštovanje tim palim junacima herojskog bošnjačkog naroda!


Dr. Adolf Schärf

(Predsjednik Austrije od 1957-1965, služio je u 2. bosanskoj regimenti od marta do oktobra 1915)

„Mi Austrijanci imamo dobrog osnova da se trajno i sa zahvalnošću sjećamo sinova Bosne i Hercegovine.“

(bhakademiker.org/MiruhBosne)

Previous 'Ovo stanje se neće promijeniti dok mi ne promijenimo taj podanički odnos koji imamo prema vanjskim faktorima'
Next 'Sporazum iz Brisela važan korak ka kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu'

You might also like

NAŠI DANI

Prva ministrica Sjeverne Irske o Gazi: To je genocid i treba prestati

Prva ministrica Sjeverne Irske izrazila je solidarnost s narodom Palestine i rekla da je ono što se dešava u Gazi “genocid i da se mora zaustaviti”. U intervjuu za Anadolu,

NAŠI DANI

Udruženje „Žena-žrtva rata“ – Prijava protiv više lica zbog veličanja osuđenika za genocid u Višegradu

Udruženje ‘Žena-žrtva rata’ podnijelo je krivičnu prijavu protiv više osoba Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine jer su, kako se navodi, “počinili krivično djelo

NAŠI DANI

N. Sarajevo: Dan MZ „Trg heroja“ i „Čengić Vila“ – Edna Mekić kao osamnaestogodišnjakinja rame uz rame sa muškarcima branila svoje naselje

Dan mjesnih zajednica „Trg heroja“ i  „Čengić Vila I“ svečano je obilježen  21. aprila ove godine. Tim povodom, delegacija Općine Novo Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom, zajedno sa predstavnicima