Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

 

Osnovna škola „Zalik“, u saradnji sa UG „Zalik“ i Džematom „Zalik“, danas je svečano obilježila 15. april – Dan formiranja Armije RBiH.

„Bilježeći značajne datume naše istorije, gradimo identitet generacija koja danas sjede u školskim klupama. Naša prošlost je prepuna događaja, koje s ponosom ističemo, ali, nažalost, i zla koje ne jenjava. Mi smo i u proteklom ratu i tokom hiljadugodišnje istorije bili na braniku svoga praga, naše ulice, mahale,  danas naša sadašnjost nije zagledana u prošlost.

Mi učimo učenike da gledaju u budućnost, jer samo ljudi koji teže ljepšoj budućnosti biće uspješni nasljednici svojih predaka, koji su i živote svoje dali za domovinu.

Učimo našu djecu da smo nasljednici pjesnikovih protagonista iz Kamenog spavača Maka Dizdara-Kosare i Gorčina. Kosara je pravda kojoj Bosna stalno teži, pravda koja je u Bosni izgubljena, pravda koja je iskonska potreba dobrog Bošnjaka. Gorčin je ratnik-borac pravednik, borac pravde, borac srednjovjekovne Bosne, koji i danas živi, borac koga oživlješe i naši Ljiljani“, kazao je u prigodnom govoru Džemal Juklo, direktor OŠ „Zalik“.

O značaju Dana Armije RBiH i njenim počecima govorio je Nusret Gosto, nosilac Zlatnog ljiljana.

 

Izvor: Novasloboda.ba

Previous Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru
Next Festival bosanske hrane: U centru Ljubljane baklava za Ginisa

You might also like

NAŠI DANI

Bosanci do aerodroma izvlačili Srbijance nakon što su ih Nijemci ostavili u zemlji poznatoj kao ‘Groblje Imperija’

Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države. Tako su Talibani poslije 20

NAŠI DANI

Srušio se Mig-21 Vojske Srbije kod Malog Zvornika

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje ali nije navelo kakva je sudbina pilota. Avion se

NAŠI DANI

Gradačac – Prva godišnjica izgradnje spomen obilježja ‘Ljiljan’ (VIDEO)

  U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac danas je održana manifestacija posvećena obilježavanju godišnjice otvorenja spomen-obilježja borcima Armije RBiH „Ljiljan“ na koti Bandera.