Mostar: Frizerski i kozmetički saloni ponovo rade, otvorene i radnje u Starom gradu

Mostar: Frizerski i kozmetički saloni ponovo rade, otvorene i radnje u Starom gradu

Epidemija koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u Bosni i Hercegovini, stavljena je pod kontrolu.

Posljednjih dana broj novozaraženih je minoran, pa je još tokom prošle sedmice Krizni štab Civilne zaštite donio odluku da frizerski i kozmetički saloni s današnjim danom počnu raditi, ali uz strogo poštivanje izrečenih higijensko-epidemioloških mjera.

Dozvolu za rad, također, dobile su i zanatlije. U starom dijelu Mostara u blizini Starog mosta, istina, danas nije bila gužva, a sve radnje još uvijek nisu otvorile svoja vrata. Nažalost, turista zbog zatvorenih granica još uvijek nema. Akademski slikar Sead Vladović – Guče započeo je s radom. Kaže, kako ustvari nije ni prestajao slikati, ali njegova umjetnička djela već 50 dana nisu bila dostupna kupcima.

“Osjećam se dobro. Bilo je zatvoreno dugo, pa ne očekujem ništa značajno. Očekujem pustoš, vjerovatno niko neće doći jer je Evropa zatvorila granice. Ovaj grad i Hercegovina žive od turizma. Kuda ćemo i kako ćemo dalje niko ne zna. Ali važno je da su dozvolili da otvorimo. To je najvažnije. Moramo se ‘hrvati’, borit ćemo se“, rekao je Vladović.

Za razliku od Starog grada u salonima danas potpuno druga slika. Vlasnik poznatog frizerskog salona MD Miralem Demirović kaže da je nakon 50 dana pauze interesovanje veliko, te da telefoni od jutros neprestano zvone.
“Nastojat ćemo svima izaći ususret. Namjeravamo raditi i duže kako bismo ošišali sve koji to žele. Bilo je poziva i da radimo na crno tokom zabrane, ali smo to odbili. Kolege i ja imali smo dogovor da zajedno počnemo raditi, čim se stvore uslovi za to“, kazao je za Anadolu Agency (AA) Demirović.

Priznaje i da nije lako raditi uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, ali i da je to, ipak, realnost i nužnost.

“Teško je jer je pod maskama i vizirima vruće. Posebno je nezgodno jer se s vizirom slabije vidi. Ipak, tako moramo, druge nema“, dodaje Demirović.

Ogromno interesovanje pokazale su i klijentice lanca salona ljepote Threading bar. Vlasnica Lejla Habibija-Gosto napominje da su u ovoj kompaniji prije 50 dana bili primorani otkazati veliki broj rezervacija, kao i da tokom zabrane rada nije urađen nijedan tretman, bez obzira na molbe klijenata.

“Pedeset dana pauze za nas je bilo šokantno. Mjesečno imamo po nekoliko stotina klijenata. Bilo je i onih koji su zahtijevali tretmane tokom zabrane, međutim mi smo se maksimalno pridržavali uputa i željeli smo zaštiti radnike koji se nisu izlagali rizicima“, istakla je.

Gubici su, navodi, ogromni, ali bez obzira na to Threading bar uskoro će otvoriti novu poslovnicu (salon) u Mostaru.

“Imamo sedam zaposlenih u četiri salona. Upravo u vrijeme kada je nastupila pandemija bili smo u projektu pokretanja novog salona. Ipak, od početka smo bili svjesni da se može desiti nešto poput pandemije, tako da smatram da svaki privatnik treba imati fond ‘za crne dane’, kako bi štednju podijelio sa radnicima, jer su isti radnici tu štednju i ostvarili. U ovom mjesecu ćemo zaposliti novog radnika i podijeliti plate svima“, izjavila je Habibija-Gosto.

Vlada HNK posljednjih dana razmatra kako i na koji način ublažiti mjere zabrane rada ugostiteljskim objektima, a nije isključeno ni da bi uskoro u školske klupe mogli osnovci i srednjoškolci u ovom kantonu.

Previous Gradska tržnica u Zenici ponovo radi u punom kapacitetu
Next Fondacija “Alija Izetbegović” donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koronavirusa

You might also like

NAŠI DANI

Zaimović: Bradara i Stojanović pokušavaju svesti Bošnjake na status Ostalih

Pokušaj Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kao izabranih kandidata za rukovodstvo Federacije, da zaobiđu Refika Lendu u odlučivanju ukazuje da nova koalicija Trojka-HDZ želi, u ustavnom sistemu Federacije, Bošnjake svesti

NAŠI DANI

Na ceremoniji u Pazariću svečanu zakletvu položili pripadnici 16. generacije OSBiH

Pripadnici 16. generacije mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u

NAŠI DANI

Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će ove sedmice u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Susret sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine planiran je za petak u glavnom gradu, a