Mostar: Marš od Dračevica do Podveležja u čast stradalih “zlatnih ljiljana”

Mostar: Marš od Dračevica do Podveležja u čast stradalih “zlatnih ljiljana”

U organizaciji Udruženja “Zlatni ljiljani” Hercegovačko-neretvanskog kantona, Saveza ratnih vojnih invalida HNK-a, Jedinstvene organizacije boraca, Unije veterana te organizacija porodica šehida i palih boraca, organizovan je tradicionalni, 18. po redu marš od Mostara do Podveležja, u čast petorice “zlatnih ljiljana” koje su uhvatili, mučili i ubijali pripadnici srpskih snaga na području Podveležja 1995. godine, javlja AA.

Ramiz Džiho, Halil Ćorić, Nurif Dedić, Amel Vejzović i Elvedin Omanović uhvaćeni su tokom diverzije te ubijeni u augustu 1995. pred kraj rata u Bosni i Hercegovini. U znak sjećanja na njih, organizacije proistakle iz Armije RBiH već osamnaest godina organizuju marš od Dračevica do mjesta gdje su pronađeni posmrtni ostaci njih petorice.

“Ovo je memorijalni pohod koji održavamo svake godine kako bismo obilježili godišnju stradanja naših suboraca, zlatnih ljiljana. Oni su prije nego što su ubijeni izvršavali zadatke u neprijateljskoj teritoriji. Marš je dugačak oko dvanaest kilometara i dijelom ide asfaltnim putem ka Podveležju. Tu je dosta djece i mladih, a naš cilj je da te generacije uče i pamte o odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zadovoljni smo odzivom”, rekao je Mirsad Husnić, vođa marša.

Tokom dana na spomen-obilježju u Kružnju će ovim povodom biti održan prigodan program, a delegacije i članovi porodica će posjetiti vječna počivališta stradalih. Na maršu učestvuje više od 200 učesnika.

Previous Turizam u Bosni i Hercegovini čini 9,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori ima daleko veći značaj
Next Bosanska autoindustrija na renomiranom sajmu u Wolfsburgu

You might also like

NAŠI DANI

Na školskoj priredbi u Srbiji djeca đuskala uz pjesmu o ratnim zločinima i živim lomačama

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

Dvadeset treća godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila, obilježena je danas u naselju Vrbanja kod Bugojna, u organizaciji Medžlisa IZ u tome gradu, prenosi Fena.

NAŠI DANI

Amel Tuka dobio bosanski diplomatski pasoš: Ovo je poseban trenutak za mene

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu kao zaslužnom sportisti uručila diplomatski pasoš atletičaru Amelu Tuki., osvajaču srebrne medalje u trci na 800 metara na