Mostar: Obilježena 93. godišnjica smrti Alekse Šantića

Mostar: Obilježena 93. godišnjica smrti Alekse Šantića

Polaganjem cvijeća i pjesama na grob, a potom i na Spomen-obilježje u parku Alekse Šantića u Mostaru, obilježena je danas 93. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog pjesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi SPKD Prosvjete i ljubitelji Šantićeve poezije prethodno su uz Šantićev grob položili cvijeće i na grob Svetozara Čorovića te mezar Osmana Đikića, te govorili o pravim životnim vrijednostima koje je Šantić isticao svojim radom i djelovanjem do posljednjeg daha.

Savjetnica za kulturu u Gradskoj upravi Mostara, Alma Fazil Obad je naglasila kako je Mostar imao značajnu plejadu ličnosti iz različitih oblasti života, ali ono što je postalo sinonim za Mostar je ime Alekse Šantića.

“Kada je djelovao, živio i radio , on je bio osebujni talenat. Ne samo da je pisao poeziju, već je i svojim kompletnim angažmanom dao veliki pečat u vremenu u kojem je živio. Imao je poseban smisao za spajanje ljudi. Uvijek je slao poruke da nas sve spaja, a malo toga, gotovo ništa ne razdvaja. Stoga je njegovo djelo svevremensko”, kazala je Fazil-Obad za Anadolu Agency (AA). Posebno je izrazila zadovoljstvo što se u Mostaru održava i festival djece pjesnika s njegovim imenom, te spaja najmlađe generacije iz svih krajeva regije, kao što je to radio i Aleksa Šantić.

Organizator ovogodišnje manifestacije Goran Kosanić ističe kako je Festival djece pjesnika sa Šantićevim imenom u Mostaru prvi put održan prije četiri godine, veoma skromno, a sada je već zauzeo značajno mjesto u regiji.

“Krenuli smo sa nekih 200 prijeva, a sada ih ima preko 1.000 i već razmišljamo da Festival proširimo na sedam dana”, kazao je Kosanić  za Anadolu Agency (AA). Izrazio je nadu da će organizaciju Festivala djece pjesnika u Mostaru podržati gradske i kantonalne vlasti, jer, kako je naglasio, ime Alekse Šantića okuplja i spaja mlade ljude iz čitave regije.

Lav Lukić iz Beograda, po drugi put je finalista djece pjesnika u Mostaru, kaže da se jako dobro osjeća u Šantićevom gradu.

“Sada sam dobro upoznao Mostar i  ljude. Više ne mogu biti objektivan, jer sam sve ovo zavolio”, ističe mladi beogradski pjesnik, koji je u Mostaru prošle godine osvojio treće mjesto. Od tada među mladim kolegama promovira lik i djelo Šantića na poseban način kao i grad Mostar koji mu kao i mnogim pjesnicima budi inspiraciju za nova stvaralaštva.

Previous Jens Stoltenberg: Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti je da se jačaju sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine
Next Davis Cup: Sutra u zeničkoj Areni počinje duel Bosne i Hercegovine i Poljske

You might also like

OTPOR BOSNE

Sarajevo će dobiti centralno spomen obilježje borcima Armije RBiH sa simbolom ljiljana

Ovo je projekt koji Općina Centar realizira sa koordinacijom boračkih udruženja, a realizira uz stručnu pomoć Arhitektonskog fakulteta. I samo idejno rješenje predstavlja rad studentica. Dvadeset metara visoka konstrukcija sa

KULTURA I UMJETNOST

Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića: Danas premijera dokumentarnog filma “Za nju vrijedi umrijeti”

Prije 30 godina, na današnji dan, u odbrani domovine poginuo je heroj Safet Hadžić. Rahmetli Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota, koji su se usprotivili podjeli

BAŠTINA

Na Sorboni upriličena prezentacija bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa

  Na poziv INALCO instituta (Institut national des langues et civilisations orientales) i Sorbonne Paris Cité Univerziteta, profesorica Emina Zejnilović s Internacionalnog ‘Burch’ Univerziteta iz Sarajeva i profesorice Maja Popovac