Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas na Starom mostu, na 28. godišnjicu rušenja najvrednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Simbolično, u 10:16 sati kada je srušen most, što su zabilježile dvije videokamere, prisutni su uz zvuk sirene koja je tokom rata predstavljala signal opasnosti, u Neretvu bacili karanfile, a tradicionalno je izveden i skok bez aplauza.

“Kao i ranijih godina, okupljamo i obilježavamo godišnjicu rušenja Starog mosta, skokom bez aplauza. Malo je ove godine teško zbog vodostaja, ali skakači su navikli skakati i zimi i ljeti, i kada je vodostaj viši i niži”, rekao je u izjavi za medije predsjednik Kluba skakača u vodu “Mostari” Lorens Listo.

Deveti novembarski dan 1993. za njega je, kaže, najtužniji dan u ovom gradu, jer je Mostar ostao bez svog simbola.

Image

“Djeca moraju znati ko je to uradio i zbog čega. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti. I za mene lično je taj dan bio najtužniji. Bio sam u ratu ovdje i dobro pamtim sve to. Kasnije sam imao veliku čast skakati na otvaranju obnovljenog Starog mosta i to je bio jedan od najsretnijih dana u mom životu”, dodao je Listo.

I ovog puta na Starom mostu se okupio veliki broj mladih i djece. Mostarski osnovci u školi uče o historiji Starog mosta i barbarskom činu rušenja. Također, godišnjicu su obilježili i u Fudbalskom klubu Velež, čiji su članovi stručnog štaba i igrači također prisustvovali današnjem obilježavanju.

Stari most je srušen granatiranjem HVO 9. novembra 1993. godine, a s njim i cijela stara jezgra Mostara uključujući i nekoliko džamija, medresu i hamam. Granatiranje je trajalo više dana, a intezivirano je 8. novembra.

Previous Bosanska reprezentativka Jones: Uzbudljivo je što ćemo igrati pred našim navijačima
Next Uskoro nova avionska linija iz Sarajeva za SAD

You might also like

NAŠI DANI

25. godišnjica “žive lomače” u Pionirskoj: O kostima živo spaljenih Višegrad šuti

U Višegradu je počelo obilježavanje 25. godišnjice od zločina počinjenih nad Bošnjacima ovog grada. U organizaciji Udruženja “Žena – žrtva rata” i ove godine zajedno se obilježavaju godišnjice “živih lomača”

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost

Hasan Čengić, bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, preselio je na ahiret u 64. godini života, potvrđeno je za Preporod.info iz više izvora. Hasan Čengić je rođen 30.8.1957.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

U okviru obilježavanja 27. godišnjice pogibije brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u