Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16 sati, obilježena je 27. godišnjica rušenja najvrijednijeg simbola Mostara – Starog mosta, javlja AA.

Na današnji dan 1993. granatama ispaljenim s položaja Hrvatskog vijeća obrane, srušen je most sagrađen 1566. godine. Bio je to za sve Mostarce jedan od najtužnijih dana u historiji grada.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodi “Mostari” Saša Oručević rekao je da je svaka godišnjica rušenja tužna te da te 9. novembar u historiji grada ustvari crni dan.

“Skok bez aplauza je najmanje što naš Klub može učiniti. Poruka je to da se nikada i nigdje više ne dogodi takva glupost. Danas smo tu uprkos pandemiji, podsjetit ću da su na današnji dan prije 27 godina ljudi dolazili do mosta i pod granatama”, rekao je.

Njegov sugrađanin Ramiz Tiro vijest o rušenju Starog mosta dočekao je kao logoraš u logoru HVO-a na Heliodromu.

“Iz naših spavaona gledali smo kako tenkovi pucaju na grad i Stari most. Prevrtali su se naši prazni stomaci, jer smo znali da ti projektili padaju po našim najmilijim. Kada su nam javili da je srušen Stari most svi smo plakali. To je bio najteži trenutak u mom životu. Na Starom smo rasli i živjeli pa mi kada se prisjećam 9. novembra 1993. i danas bude teško”, kazao je Tiro.

O Starom mostu i njegovoj izgradnji i graditeljima ispričane su priče i legende.

Neke od njih kažu da je mimaru Hajrudinu bila namijenjena smrtna kazna u slučaju da se luk mosta nakon povlačenja skele raspadne. Sam oblik mosta također ima svoju priču i vjeruje se da on predstavlja život. Da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život. Stari most u Mostaru obnovljen je 2004. godine.

Previous Ahmetlić: Želim da vraćam ljude iz inostranstva, iz drugih država
Next Pjanić: 'Boljelo bi me srce da u Bosni jednog svog gledaju kako igra za Francusku'

You might also like

NAŠI DANI

Kompanija „Eurowings“ uputila izvinjenje bosanskim državljanima kojima je bio onemogućen let iz Stuttgarta za Sarajevo

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je putem Ambasade BiH u Berlinu kontaktiralo tokom dana predstavnike njemačkih institucija i aviokompanije “Eurowings” nakon što putnicima, državljanima Bosne i Hercegovine, nije omogućeno

NAŠI DANI

Posljednjih godina stabilizacija broja upisanih prvačića u Zeničko-dobojskom kantonu

U prve razrede 60 osnovnih škola u 12 gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona ovog je ljeta upisano 3.259 djece – potvrdila je Feni Darija Kuhar, viši stručni saradnik za predškolsko,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Figura koja sama radi među kostima u mrtvačnici u Tuzli: Dragana Vučetić – antropolog koji radi na identifikaciji žrava genocida u Srebrenici

Dragana Vučetić je upravo završila fakultet kao novokvalifikovani forenzički antropolog kada je uvučena u jednu od najmračnijih epizoda moderne evropske historije. Poziv je stigao da se pomogne u imenovanju imena