Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16 sati, obilježena je 27. godišnjica rušenja najvrijednijeg simbola Mostara – Starog mosta, javlja AA.

Na današnji dan 1993. granatama ispaljenim s položaja Hrvatskog vijeća obrane, srušen je most sagrađen 1566. godine. Bio je to za sve Mostarce jedan od najtužnijih dana u historiji grada.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodi “Mostari” Saša Oručević rekao je da je svaka godišnjica rušenja tužna te da te 9. novembar u historiji grada ustvari crni dan.

“Skok bez aplauza je najmanje što naš Klub može učiniti. Poruka je to da se nikada i nigdje više ne dogodi takva glupost. Danas smo tu uprkos pandemiji, podsjetit ću da su na današnji dan prije 27 godina ljudi dolazili do mosta i pod granatama”, rekao je.

Njegov sugrađanin Ramiz Tiro vijest o rušenju Starog mosta dočekao je kao logoraš u logoru HVO-a na Heliodromu.

“Iz naših spavaona gledali smo kako tenkovi pucaju na grad i Stari most. Prevrtali su se naši prazni stomaci, jer smo znali da ti projektili padaju po našim najmilijim. Kada su nam javili da je srušen Stari most svi smo plakali. To je bio najteži trenutak u mom životu. Na Starom smo rasli i živjeli pa mi kada se prisjećam 9. novembra 1993. i danas bude teško”, kazao je Tiro.

O Starom mostu i njegovoj izgradnji i graditeljima ispričane su priče i legende.

Neke od njih kažu da je mimaru Hajrudinu bila namijenjena smrtna kazna u slučaju da se luk mosta nakon povlačenja skele raspadne. Sam oblik mosta također ima svoju priču i vjeruje se da on predstavlja život. Da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život. Stari most u Mostaru obnovljen je 2004. godine.

Previous Ahmetlić: Želim da vraćam ljude iz inostranstva, iz drugih država
Next Pjanić: 'Boljelo bi me srce da u Bosni jednog svog gledaju kako igra za Francusku'

You might also like

NAŠI DANI

Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

Naša zemlja bilježi konstantan rast u oblasti turizma, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i logično povećanje prometa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Promovisano pedeset kadeta u čin ‘policajac’ (VIDEO)

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u utorak je u čin ‘policajac’ promovisano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

NAŠI DANI

Tešanj: Počinje gradnja škole u Medakovu

Općinski načelnik Suad Huskić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i predstavnik firme Inžinjering1 potpisali su u petak u Tešnju Ugovor o početku gradnje novog objekta