Mostar: Skup podrške direktoru  Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine

Mostar: Skup podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine

Grupa, kako tvrde, “neformalno organizovanih građana”, okupila se danas na mostarskom trgu Musala kako bi izrazila protest zbog hapšenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Okupljeni građani, njih nekoliko desetina, su nosili transparent sa natpisom OSA JE STUB DRŽAVE – STOP POLITIČKOM TUŽILAŠTVU. Pročitan je i zvaničan Proglas u kome se navodi kako “samo politički nepismeni ljudi ne mogu vidjeti da je u pitanju pokušaj kriminalizacije svih kadrova Bošnjaka na visokim funkcijama”.

– Mi Bošnjaci ne smijemo svoju nacionalnu sigurnost povjeravati nikome, posebno nakon genocida koji nam se desio u proteklom ratu. Mi smo za vladavinu prava, a ne za selektivno provođenje zakona, jer se postavlja pitanje ko je slijedeći nakon Osmana? Mi smo meta ovakvog pravosuđa, koje je pod kontrolom osovine SNSD-HDZ – navedeno je u pročitanom Proglasu.

Neposredno nakon, pročitanog proglasa, skup je okončan, a grupa građana se razišla.

I Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo izrazila je snažan protest zbog političkih zloupotreba Tužilaštva Bosne i Hercegovina i dvostrukih aršina koje ova pravosudna institucija demonstrira u posljednjih nekoliko godina, otkako je na njenom čelu Gordana Tadić.

Kako je saopćeno, kulminacija takvog odnosa Tužilaštva BiH desila se hapšenjem direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića, na kojeg se godinama vrši pritisak, s ciljem njegovog uklanjanja sa čelne pozicije u obavještajnoj agenciji.

– Osman Mehmedagić je naš saborac, ratni vojni invalid i dobitnik Zlatne policijske značke. Svi mi vrlo dobro znamo ko je Osmica i zbog čega smeta onima koji su protiv ove zemlje. Njegovo hapšenje duboko nas uznemirava, jer za djela koja se njemu stavljaju na teret nikad niko nije uhapšen, već su se procesi vodili u redovnim procedurama. Hapšenje je očigledna poruka koju centari moći koji kontrolišu pravosuđe šalju svima koji se suprotstave antidržavnim politikama i nastrajima na Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju.

(StarMo/MiruhBosne)

Previous Izdaja se ne oprašta: U Sarajevu protest zbog hapšenja direktora OSA-e
Next Dionica Zenica sjever – Zenica jug puštena u promet

You might also like

NAŠI DANI

Penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine povećavaju se za 11 posto

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, penzije u Federaciji BiH bit će uvećane za 11 posto. Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pogibije heroja bosanske odbrane komandanta Safeta Zajke

Dvadeset šesta godišnjica pogibije legendarnog komandanta  2. Viteške motorizirane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke obilježena je polaganjem

NAŠI DANI

Prije 21 godinu reintegrisano sarajevsko naselje Grbavica

Reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja Grbavice izvršena je 19. marta 1996. godine. Grbavica je pod okupacijom agresora bila četiri godine, a i danas se borci i stanovnici ovog naselja