Mostarski studenti na misiji očuvanja autohtone bosanske brdske pasmine konja

Mostarski studenti na misiji očuvanja autohtone bosanske brdske pasmine konja

Grupa od četvero studenata poslovne informatike iz Mostara – Šejma Kuko, Begza Kurtović, Ajdin Đuliman i Edin Orle – započeli su izvanredan projekt usmjeren na selektivni uzgoj i očuvanje autohtone bosanske brdske pasmine konja.

Njihova misija, inspirisana saznanjem da je ova vrijedna pasmina bila na rubu izumiranja, predstavlja izvanredan primjer posvećenosti i ljubavi prema prirodnoj i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

“Dirnuti činjenicom da su bosanski brdski konji bili na granici izumiranja, odlučili smo koračati putem onih koji se bore za njihov opstanak,” kaže Šejma Kuko, jedna od članica tima.

Šejma Kuko ima konje već duži niz godina te je odrasla u okruženju ovih životinja. Njena ljubav prema konjima raste svaki dan, a njena najveća želja je nastaviti borbu za očuvanje bosanske brdske pasmine konja i biti jedna od onih koji će pružiti ruku spasa ovoj predivnoj rasi.

Ovaj tim, sastavljen od mladih entuzijasta, koristi svoja znanja iz poslovne informatike kako bi razvili moderne metode za selektivni uzgoj i unaprijedili očuvanje ove posebne pasmine. Njihov projekt obuhvaća prikupljanje podataka, analizu genetike te razvoj strategija koje će osigurati dugoročno očuvanje bosanskog brdskog konja.

Begza Kurtović dodaje: “Naš cilj je ne samo sačuvati ovu pasminu, već i podići svijest o njenom značaju među lokalnim stanovništvom i širom regije.”

Ajdin Đuliman i Edin Orle naglašavaju važnost edukacije i saradnje s lokalnim zajednicama. “Bez podrške lokalne zajednice, naš rad bi bio puno teži. Želimo uključiti što više ljudi i organizacija u naš projekt,” kaže Đuliman.

Ovaj projekt predstavlja svjetionik nade za očuvanje prirodnih resursa Bosne i Hercegovine. Studenti se nadaju da će njihov rad inspirisati i druge mlade ljude da se uključe u slične projekte i pridonesu očuvanju naše vrijedne baštine.

VIDEO

Previous Pet nezavisnih pro-Gaza poslanika osvojilo je mjesta u britanskom parlamentu
Next Veliko priznanje za Mirelu Delibegović, kralj je imenovao na čelo Katedre za fiziologiju na Univerzitetu Aberdeen

You might also like

BAŠTINA

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute. U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju

RIJEČ

Profesor iz Španije koji je napisao knjigu o bosanskoj pjesmi: Sevdah govori o svemu i sve je u sevdahu

Sevdah ima nešto posebno. Ako te uhvati, neće te pustiti. On te nikada ne ostavlja, stvara ovisnost. Senzacije koje živim slušajući sevdalinku ne doživljavam sa drugom muzikom, a slušao sam

HISTORIJA

Utemeljitelj moderne Tuzle: Turali-beg je prije 443 godine davao beskamatne kredite

Vakufnama Turali–bega, koji se smatra utemeljiteljem moderne Tuzle, legalizovana je 15. februara 1572. godine, najvjerovatnije u Čačku. Dokument, koji je zaključen i potpisan od strane Turali-bega na današnji dan prije