Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

Može li termalna voda s Ilidže zagrijavati Sarajevo?

 

Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, jučer je održan sastanak sa direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o iskoristivosti raspoloživih kapaciteta geotermalne energije na Ilidži za zagrijavanje u Sarajevu.

Direktor Čibukčić sa saradnicima predstavio je ovu ideju direktoru Hrvatoviću, te je konstatirano da već urađena istraživanja pokazuju potencijal za dalje studije i idejne projekte na osnovu kojih bi se pripremio temelj za pristup realizaciji kreiranja mreže zagrijavanja.

Primjerice, zahvaljujući podacima dobivenim nakon već izvedene bušotine, zna se da temperatura vode iznosi 57 stepeni Celzijusa, da ima snagu od 50 megavata toplinske energije, a da kapacitet ležišta vode ima protok od 250 litara u sekundi, od čega se koristi samo manji dio od cca. 15 posto.

S tim u vezi, dogovoreno je da se utvrde aktuelne obaveze vezane za korištenje ovog izvora, te da se Vlada Kantona Sarajevo i druge nadležne institucije pozovu na istraživanja i inicijaciju drugih aspekata ove ideje čija bi realizacija najviše koristi donijela građanima i u smislu smanjenja aerozagađenja bh. prijestonice, ali i kada je u pitanju smanjenje cijena grijanja.

Prema procjenama, ovaj sistem daljinskog zagrijavanja, uz već započet pripremni proces realizacije toplovoda Kakanj-Sarajevo, znatno bi doprinio stabilnom grijanju urbanih jedinica Sarajeva, a uz to bi uputio na alternativni način zagrijavanja bez emitiranja štetnih čestica i plinova u Kantonu Sarajevo.

Čibukčić je izrazio spremnost da Fond finansijski podrži izradu studija i daljih angažmana na projektima.

Također, direktori Čibukčić i Hrvatović uskoro će potpisati sporazum o saradnji Fonda i Zavoda o širokoj saradnji institucija na daljem ispitivanju potencijala resursa u Federaciji Bosne i Hercegovine – navode iz Fonda za okoliš FBiH.

 

(MiruhBosne)
Previous Povećana vrijednost građevinskih radova: Bosanski građevinari grade i na Islandu, u Ruandi
Next FK Sloga GC pisao FK Klis: Oduševljeni organizacijom, zahvalni publici

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bihać – uskoro flaširanje i prodaja vode s izvorišta Ostrovica

U Bihaću je jučer organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije za korištenje vode izvorišta Ostrovica u Kulen Vakufu, Bihać u količini od 10.00 1/s, radi njenog pakovanja (flaširanja) i prodaje

Ekonomija/Biznis

Srebrenica: Sve što proizvedu, to i prodaju

Povratnici u Gostilj Fikreta i Avdo Sandžić bave se poljoprivredom. Prave džemove, sokove, ajvare i druge prehrambene proizvode. Bračni par Fikreta (62) i Avdo (64) Sandžić, prvi povratnici Gostilja kod

MADE IN BOSNIA-387

Rast industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini 12,3 posto

 Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u osam mjeseci (januar-august) ove godine zabilježila je rast od 12,3 posto u odnosu na isti period lani. U augustu ove, u odnosu na