Može u Dubrovniku, u Neumu još uvijek ne: Za dvije godine izgradnja džamije s minaretom

Može u Dubrovniku, u Neumu još uvijek ne: Za dvije godine izgradnja džamije s minaretom

Islamski centar u Gružu trebao bi postati realnost kroz dvije godine, piše Dubrovački dnevnik.

Naime, tada bi se trebali riješiti svi papiri i moglo bi se početi s gradnjom, za koju se ne očekuje da će dugo trajati. 

Radi se o prostoru koji će se nalaziti u prostorijama GP Dubrovnika u Gružu, a projekt podrazumijeva i gradnju džamije s minaretom, koji će biti u mediteranskom, odnosno marokanskom stilu.

– Projekt ide svojim tokom, neće dugo proći niti dok ishodujemo građevinsku dozvolu. Dakle, sad je u tioku priprema papirologije, a sve skupa će za gradnju biti spremno kroz dvije godine. Moramo naglasiti i da u Islamskom zajednici imamo odličnu saradnju s gradskim vlastima koji nam izlaze u susret. – rekao je predsjednik Islamske zajednice Fehim Vukotić.

Inače, Islamski centar dugogodišnja je želja dubrovačkih muslimana kojih u Dubrovniku prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 1499. Ovako, oni će napokon dobiti prostor za održavanje brojnih društvenih sadržaja, kao uostalom i prostorije za molitvu.

Džamija u Neumu

Podjetimo da u obližnjem Neumu, u Bosni i Hercegovini, i pored određenih inicijativa za gradnju džamije, još uvijek nema naznaka realizacije jednog takvog projekta. Čak su određeni krugovi pokušali takve inicijative proglasiti provokacijom!? I pored činjenice da je u tom mjestu vjekovima stajala džamija, a čiji su temelji vidljivi i danas.

Ostaci džamije u Neumu koja je postojala do 1927. godine (Foto)

Poznati orijentalista Hivzija Hasandedić u svom tekstu o Neumu je potvrdio da je u tom gradu postojala džamija.

„Džamija je bila situirana na mjestu Polača, neposredno uz desnu stranu magistrale koja od Neuma vodi prema Dubrovniku. Ne zna se ko ju je i kada sagradio kao ni kakve je dimenzije imala. Priča se da je džamija do 1927. godine djelomično bila očuvana i da ju je te godine potres srušio – navodi Hasandedić.

Previous Britanski Lonely planet: Nakon etničkog čišćenja Banjaluka ostala prilično prazno, bezdušno mjesto
Next Stari most u Mostaru osvijetljen bojama francuske zastave

You might also like

NAŠI DANI

Potočari: Otvoren “Dom za majke Srebrenice”

U Potočarima je danas otvoren Dom za majke Srebrenice, kompleks koji će nositi ime „Hatidža Mehmedović“, a u kojem će majke Srebrenice i druge starije osobe s područja Podrinja imati

NAŠI DANI

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Fena. Kako je saopćeno, nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladinog Ureda za

NAŠI DANI

Koliko god bila velika i jaka Rusija, veća je naša ljubav i jača spremnost da branimo Bosnu i Hercegovinu

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović i predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić održali su danas press konferenciju ispred Ambasade Rusije u Sarajevu.  Povod konferencije je, kako