Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

U prostorijama Bosanske kuće u engleskom Birminghamu oktriven je Mural , kao rezultat saradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije.

Svečano su ga otkrili: gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr.Azmi Waqar OBE, njegova ekselencija Vanja FIlipović i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić.

Mural je naslikao  izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural. Zajedničkim snaga sa osmislili nacrt, te ga je David svojim talentom uspio oživjeti. Širina murala je 6 m, a visina 3 m.

David objašnjava svoju inspiraciju za Mural:

-Mural je proslava bosanskohercegovačkog identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha koje sam doživio u Bosanskoj kući.

Počeo sam s uzorkom i gledajući slike sarajevskih ćilima i dućana s tepisima. Prepoznatljive šeme boja tkanina (posebno crvene, narančaste i zelene) pokrenule su moj nagon boja u meni  kao mehanizam za obogaćivanje, ukrašavanje i prenošenje radosti.

Plesači i harmonikaši također su spona  sa osmanskim uticajem u Bosni, ali također podsjećaju da je identitet zaštićen i njegovan prenošenjem tradicija, poput plesa Kolo, s generacije na generaciju. Bosanska kuća je prostor u kojem se to događa.

Djeca promatraju i uče i upravo su oni oslikani na muralu jer su djeca budućnost – Bosne i Hercegovine te Velike Britanije.

Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala. Dvorac u žutom, blizu grada Srebrenik, bio je rodni grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.  Dvorac  obojen plavom bojom, završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića.

Iznad vrata su slike sa Stećaka (monumentalni srednjovjekovni nadgrobni spomenici povezani sa sektom Bogumila) koji su razbacani po Bosni i Hercegovini. Čovjek koji maše iznad vrata podsjeća nas da će svako ko uđe u Bosansku kuću biti dobrodošao.

Dvorci su obojeni  bojama bosanskohercegovačke zastave, a zvijezde zastave zamijenjene su cvijetom Srebrenice – simbolom sjećanja na genocid u Srebrenici. Tokom pet dana u julu 1995. godine, više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana ubijeno je od strane srpskih snaga i pokopano u masovne grobnice. Bijela latica predstavlja nevinost žrtava, a zeleni centar predstavlja nadu za pravdu. Nacrtao sam cvijeće kao da puše na vjetru, poput behara.

Previous 11-godišnji genijalac iz Zenice napravio "pametnu kuću", glasom kontrolira uređaje
Next 'Ikavski zemljopis' istinski zapis o Bosni i njenom identitetu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

STIHOVI ZAHVALE NA BOSANSKOM JEZIKU OMERA HUME

Omer Hazim Humo, (1808–1880) najčešće se spominje kao autor prve štampane knjige na bosanskom jeziku arapskim pismom. Njegovo ime ostat će zabilježeno kao ime jednog od prvih i najznačajnijih reformatora

KULTURA I UMJETNOST

Pola vijeka kultnog filma “Valter brani Sarajevo”: Šibina posveta gradu koja je očarala svijet

 Na današnji dan prije tačno 50 godina u sarajevskoj Skenderiji održana je jugoslavenska premijera filma “Valter brani Sarajevo”, kultnog ostvarenja bosanskohercegovačkog i jednog od najvećih filmskih autora ovih prostora Hajrudina

BAŠTINA

Obilježavanje 484. godišnjice rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

U petak,  15.1.2021. godine, sa početkom u 13:00 sati, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, će biti obilježena 484. godišnjica rada ove kulturne institucije. Predavanje na temu „Zaštita