Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)

U prostorijama Bosanske kuće u engleskom Birminghamu oktriven je Mural , kao rezultat saradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije.

Svečano su ga otkrili: gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr.Azmi Waqar OBE, njegova ekselencija Vanja FIlipović i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić.

Mural je naslikao  izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural. Zajedničkim snaga sa osmislili nacrt, te ga je David svojim talentom uspio oživjeti. Širina murala je 6 m, a visina 3 m.

David objašnjava svoju inspiraciju za Mural:

-Mural je proslava bosanskohercegovačkog identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha koje sam doživio u Bosanskoj kući.

Počeo sam s uzorkom i gledajući slike sarajevskih ćilima i dućana s tepisima. Prepoznatljive šeme boja tkanina (posebno crvene, narančaste i zelene) pokrenule su moj nagon boja u meni  kao mehanizam za obogaćivanje, ukrašavanje i prenošenje radosti.

Plesači i harmonikaši također su spona  sa osmanskim uticajem u Bosni, ali također podsjećaju da je identitet zaštićen i njegovan prenošenjem tradicija, poput plesa Kolo, s generacije na generaciju. Bosanska kuća je prostor u kojem se to događa.

Djeca promatraju i uče i upravo su oni oslikani na muralu jer su djeca budućnost – Bosne i Hercegovine te Velike Britanije.

Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala. Dvorac u žutom, blizu grada Srebrenik, bio je rodni grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.  Dvorac  obojen plavom bojom, završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića.

Iznad vrata su slike sa Stećaka (monumentalni srednjovjekovni nadgrobni spomenici povezani sa sektom Bogumila) koji su razbacani po Bosni i Hercegovini. Čovjek koji maše iznad vrata podsjeća nas da će svako ko uđe u Bosansku kuću biti dobrodošao.

Dvorci su obojeni  bojama bosanskohercegovačke zastave, a zvijezde zastave zamijenjene su cvijetom Srebrenice – simbolom sjećanja na genocid u Srebrenici. Tokom pet dana u julu 1995. godine, više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana ubijeno je od strane srpskih snaga i pokopano u masovne grobnice. Bijela latica predstavlja nevinost žrtava, a zeleni centar predstavlja nadu za pravdu. Nacrtao sam cvijeće kao da puše na vjetru, poput behara.

Previous 11-godišnji genijalac iz Zenice napravio "pametnu kuću", glasom kontrolira uređaje
Next 'Ikavski zemljopis' istinski zapis o Bosni i njenom identitetu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Kineska TV u Sarajevu: Snimaju emisiju posvećenu filmu ‘Valter brani Sarajevo’

Poznati glumac Ljubiša Samardžić doputovao je danas u Sarajevo gdje će s ekipom kineske TV stanice Sandong, koja u glavnom gradu BiH počinje snimanje reality showa, obići lokacije na kojima

KULTURA I UMJETNOST

Završen film Aide Begić “Balada”

Francuska produkcija “Les Films de l’Après Midi”/Popodnevni filmovi, objavila je vijesti o novim projektima, posebno u Bosni i Hercegovini. Oni zajedno sa sarajevskom produkcijskom kućom “Film House” koproduciraju dugometražno, igrano

KULTURA I UMJETNOST

Tim Roth na SFF-u, dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u