Muzej devet heroja oživljava sjećanja na hrabre sinove Bosne i pobjedničku ARBiH (Foto)

Muzej devet heroja oživljava sjećanja na hrabre sinove Bosne i pobjedničku ARBiH (Foto)

Prije nešto više od dvije godine Fonda memorijala KS otvorio  je Muzej devet heroja u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu.

Muzej je s porodicama i drugim zvaničnicima otvorio federalni ministar, rah. doc.dr.Salko Bukvarević.

Muzej devet heroja posljednji je u nizu kulturnih znamenja (jedno od njih je i izuzetno posjećeni Tunel D-B, Sarajevski ratni tunel na Butmiru) Fonda memorijala KS-a, institucije koja preko dvije decenije godine egzistira i njeguje tekovine onoga što se desilo u periodu 1992-1995.

Muzejska postavka se sastoji iz dva dijela. U prvoj prostoriji je informativni dio, ulazne informacije koje trebaju predstaviti ličnu kartu heroja, ko su oni bili, na kojim područjima su djelovali, vrste odličja kojima su nagrađeni  i slično. U drugoj prostoriji izloženi su lični predmeti heroja, a pored toga postoje i dva sloja postavke. U drugoj prostoriji se nalaze skrivene pregrade i ladice koje posjetioce pozivaju na interakciju.

Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur, su devet branilaca za državu i slobodu Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Muzej je otvoren za posjete radnim danima od 9 do 15 sati.

Previous Skandali potresaju krovnu kuću fudbala u našoj zemlji: Begovićeve optužbe i prepiska o kupovini mjesta u A timu
Next Naši trofejni odbojkaši s medaljama oko vrata vratili se s još jednog velikog takmičenja

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu obilježen Dan Ahdname: Događaj značajan za očuvanje multietničkog bića Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas održana 12. po redu manifestacija Dan Ahdname na kojoj je svečano obilježena 554. godišnjica od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im

OTPOR BOSNE

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.

DUHOVNOST

Katolički vjernici ponosni na kapelu Gospe Lipničke kod Tuzle

  Nakon višegodišnjeg zalaganja franjevaca, kapela Gospe Lipničke iz naselja Marići u Lipnici kod Tuzle nedavno je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što je razveselilo brojne katoličke vjernike s