Muzej Grada Zenica ugostio izložbu ‘Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić’

Muzej Grada Zenica ugostio izložbu ‘Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić’

Muzej grada Zenica do kraja januara naredne godine bit će domaćin izložbe “Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić”, koju je pripremio Bošnjački institut “Fondacija Adila Zulfikarpašića”.

Direktor Fondacije prof. dr. Faris Gavrankapetanović napomenuo je kako je ovo treća izložba koju su postavili u Bosni i Hercegovini te da je prva bila u prostoru te ustanove u Sarajevu, a druga u Bihaću.

– Ova izložba pokazuje djelovanje Adila Zulfikarpašića, praktično od njegovih dječačkih dana, zatim vremena prilaska antifašističkom pokretu, borbe u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. godine, emigraciji, njegovom liberalnom pokretu u Evropi i o njemu kao uspješnom biznismenu. Naravno, i o njegovoj supruzi, rahmetli Tatjani Zulfikarpašić-Nikšić, koja ga je pratila i također dio svog imetka implementirala u ovu fondaciju – kazao je Gavrankapetanović.

Ovu su izložbu, napomenuo je, organizirali kustos Ermin Lagumdžija, Sanjin Hatibović i Narcisa Puljek-Bubrić.

– Ovo je jedna jedinstvena izložba o našem osnivaču. Inače, Adilbeg je bio jedinstvena ličnost. Ujedno je bio političar, mecena, kulturni radnik…iznad svega liberal. Mi smo, u stvari, ovom izložbom htjeli da predstavimo sve najvažnije aspekte njegovog djelovanja – kazala je Puljek-Bubrić.

Ponosni su, dodaje, što su ovu izložbu u Sarajevu priredili na 109 panoa, ali svi nisu predstavljeni publici u Zenici. Jeste većina tih panoa, ali zenička izložba ne “prati hronološki red, nego je u stvari poredana tematski, zbog prostora”. Ideja izložbe je, podvlači, da se predstavi stvaralaštvo i opus koji je trajao više od sedam decenija.

Direktor zeničkog Muzeja Adnadin Jašarević istakao je kako su zaposleni u Bošnjačkom institutu, nakon “poprilično godina istraživanja i rada”, učinili ono što je trebalo za svog vakifa.

– Ja bih rekao za bosanskog vakifa. Jer, ono što oni čuvaju u Sarajevu, što štite sve ove godine, zapravo, predstavlja dušu Bosne i Hercegovine te baštine sve ono što je nama stvarno značajno – kazao je Jašarević, prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Previous Izetbegović: Osmorka nema većinu niti u jednom klubu Doma naroda, ovise o pomoći Dodika i Čovića
Next Uspjeh bosanskih inovatora, osam zlatnih medalja za osam inovacija

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Prvo četveroknjižje o prirodi Bosne i Hercegovine podučava o njezinim vrijednostima

Franjevački medijski centar “Svjetlo riječi” objavio je prvo i jedinstveno četveroknjižje o prirodi Bosne i Hercegovine, koje tekstom i fotografijom čuva od zaborava prirodu BiH, podučava o njezinim vrijednostima i potiče

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Uzunović: Najbolja regionalna književnost poslije rata piše se u Bosni

Ovogodišnji laureat nagrade Fric, govori o procesu nastanka romana ‘Ja sam’, nagradama i regionalnoj književnoj sceni. Sa početkom godine počinje i sezona književnih nagrada, čije rezultate nestrpljivo iščekuju autori, izdavači

ŽIVOT

𝗧𝗲𝗸𝘀𝘁 ‘𝗡𝗮š𝗮 𝗼𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗻𝗮’ 𝗼𝗯𝗷𝗮𝘃𝗹𝗷𝗲𝗻 𝘂 𝗹𝗶𝘀𝘁𝘂 𝗕𝗼š𝗻𝗷𝗮𝗸, 𝟭𝟴𝟵𝟭. 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲

-Vrijeme je, da već progovorimo koju o našoj omladini, koja bi trebalo da bude prava potpora i uzdanica našeg naroda. Trebalo bi da teži za nečim višim, da korača višem