Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА.

Biznis forum, na kojem su se predstavile IT kompanije iz ukupno 12 zemalja, održan je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Norveške i njegove podgrupe Innovation Norway.

Na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarevića na Biznis forumu su učestvovale i IT kompanije iz BiH koje su predstavile svoje potencijale i mogućnosti u ovoj oblasti.

Predstavnici kompanija iz Bosne i Hercegovine su održali brojne sastanke sa čelnicima drugih kompanija u cilju buduće saradnje i razvijanja novih projekata.

Drugog dana cijela sesija je posvećena isključivo kompanijama iz Bosne i Hercegovine s ciljem upoznavanja opštih prilika u ovoj grani privrede u BiH, a prisutnima se tom prilikom obratio i ambasador Makarević koji se zahvalio norveškim domaćinima na pozivu, ali i bosanskohercegovačkim kompanijama koje su učestvovale na konferenciji.

Nakon izlaganja predstavnika Innovation Norway i Ministarstva vanjskih poslova Norveške upriličene su prezentacije Tatjane Vučić iz Bit Alijanse i Nine Pobrić iz Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) na temu investicije i IT industrija u Bosni i Hercegovini.

Nakon konferencije je održan sastanak u ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu gdje su mnoge zvanice kako iz norveškog političkog života tako i iz privrede kao i uspješni poduzetnici porijeklom iz BiH imali priliku da razmijene iskustva i ideje o budućim projektima. Tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Bit Alijanse i Privredne komore Norveška-Bosna i Hercegovina s ciljem jačanja zajedničke saradnje.

Ambasador Makarević je u kratkom obraćanju istakao da je ekonomska diplomatija vrlo bitna za svaku zemlju te je za Bosnu i Hercegovinu od krucijalnog značaja zadržati poslovni potencijal i mlade stručnjake u domovini.

Previous Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”
Next Turska migrantima preporučila rute kojima zaobilaze Bosnu i Zapadni Balkan

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Povećana prodaja SETI proizvoda; u firmi nije bilo otpuštanja radnika

U periodu od kada je počela pandemija izazvana Korona virusom, povećana je prodaja poznatog bosanskohercegovačkog brenda SETI koji u svom asortimanu ima preko 100 proizvoda, navedeno je u saopštenju firme

MADE IN BOSNIA-387

Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

BANOVIĆKI UGALJ U TERMOELEKTRANAMA SRBIJE Ove sedmice je u Beogradu potpisan vrlo vrijedan Ugovor o prodaji 100.000 tona uglja između RMU „Banovići“ i JP „Elektroprivreda Srbija“, što je za ovu

NAŠI LJUDI

Samir Cerić, Bosanac u V. Britaniji: Pronašao milijarde investicija, traže se pouzdane bosanske kompanije

  Banjalučanin Samir Cerić u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije čije su firme osvojile neke od najprestižnijih industrijskih nagrada poput H100 award i Walpole