Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА.

Biznis forum, na kojem su se predstavile IT kompanije iz ukupno 12 zemalja, održan je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Norveške i njegove podgrupe Innovation Norway.

Na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarevića na Biznis forumu su učestvovale i IT kompanije iz BiH koje su predstavile svoje potencijale i mogućnosti u ovoj oblasti.

Predstavnici kompanija iz Bosne i Hercegovine su održali brojne sastanke sa čelnicima drugih kompanija u cilju buduće saradnje i razvijanja novih projekata.

Drugog dana cijela sesija je posvećena isključivo kompanijama iz Bosne i Hercegovine s ciljem upoznavanja opštih prilika u ovoj grani privrede u BiH, a prisutnima se tom prilikom obratio i ambasador Makarević koji se zahvalio norveškim domaćinima na pozivu, ali i bosanskohercegovačkim kompanijama koje su učestvovale na konferenciji.

Nakon izlaganja predstavnika Innovation Norway i Ministarstva vanjskih poslova Norveške upriličene su prezentacije Tatjane Vučić iz Bit Alijanse i Nine Pobrić iz Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) na temu investicije i IT industrija u Bosni i Hercegovini.

Nakon konferencije je održan sastanak u ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu gdje su mnoge zvanice kako iz norveškog političkog života tako i iz privrede kao i uspješni poduzetnici porijeklom iz BiH imali priliku da razmijene iskustva i ideje o budućim projektima. Tom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Bit Alijanse i Privredne komore Norveška-Bosna i Hercegovina s ciljem jačanja zajedničke saradnje.

Ambasador Makarević je u kratkom obraćanju istakao da je ekonomska diplomatija vrlo bitna za svaku zemlju te je za Bosnu i Hercegovinu od krucijalnog značaja zadržati poslovni potencijal i mlade stručnjake u domovini.

Previous Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”
Next Turska migrantima preporučila rute kojima zaobilaze Bosnu i Zapadni Balkan

You might also like

Ekonomija/Biznis

Granit – primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

Jablanički Granit jedan je od simbola borbe za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava u Hercegovini. Skoro deset godina radnici su se borili s kriminalnim nakanama da ih se uništi,

Ekonomija/Biznis

Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi

Nije samo namještaj proizveden u Bosni i Hercegovini cijenjen na svjetskom tržištu, u posljednje vrijeme dolaze nam uspješne priče i od proizvođača koji obrađujući drvo izrađuju zanimljive igračke koje su

Ekonomija/Biznis

Prihodi Bosnalijeka u ovoj godini povećani za 35 posto

Prihodi Bosnalijeka u prvih devet mjeseci ove godine povećani su za 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prema informacijama koje je Fena dobila iz Bosnalijeka, u ovom