Na brdu Žuč otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu

Na brdu Žuč otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu

Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, otvoreno je danas u općini Novi Grad, tačnije na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od agresora.

Strelište se nalazi na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda, gdje je u narednom periodu planirana izgradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode”.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Edin Čano, direktor JP „Lokom“.

Načelnik Efendić čestitao je Dan Armije RBiH koja je neke od svojih najvećih bitaka izvela na brdu Žuč, na Golom brdu, brdu Vis i koti 850. ,,Nekako simbolički na Dan formiranja Armije RBiH mi upotpunjujemo plato Brda Zuč sa još jednim sadržajem. Ranije je izgrađen Dom oslobodilaca, na ulaznoj kapiji, koji je omiljeno mjesto za brojne Sarajlije. On ima muzej dviju ratnih brigada koje su se borile na brdu Zuč. Drugi sadržaj kojeg otvaramo je strelište koje će u narednim godinama biti dom za brojne zaljubljenike u ovaj sport. Također, imamo i lokalitet Golog Brda, gdje je u pripremi projekat izgradnje Centralnog spomen – obilježja, koje će zaista biti monumentalno, vjerovatno najljepše u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Efendić.

Second Slide

Edin Čano, direktor JP ”Lokom” istakao je kako je streljaštvo kao sport jedan od najzastupljenijih u svijetu, te da je ovo prvo civilno strelište u Kantonu Sarajevo. ,,Preko 160 zemalja praktikuje streljaštvo kao sport. U našoj zemlji u zadnje vrijeme prisutna je ekspanzija sporta. Meni je posebno drago što žene zauzimaju sve veći broj u ovom sportu. Zahvaljejem se načelniku Efendiću, jer da on nije prepoznao značaj ovog projekta ovog objekta još uvijek ne bi bilo,” kazao je Čano.

Pored sportista, strelište će moći koristiti pripadnici sigurnosnih agencija, policija, vojne stukture i svi oni koji budu željeli koristiti pogodnosti ove lokacije za treniranje i vježbu.

Previous Poticaji poljoprivredi preko sto miliona. Stručnjaci poručuju: svi u proizvodnju, obradite svaki komad zemlje!
Next OŠ “Mujaga Komadina” iz Mostara snimila prelijep spot za pjesmu “Ljiljani zlatni” (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio u posjetu akademika i uvaženog bosanskohercegovačkog pisca Abdulaha Sidrana. Tokom susreta sagovornici su razgovarali o boravku akademika Sidrana u Parizu, te njegovom

NAŠI DANI

Bursać: Dejton je ‘greška’ koja je stvorila RS

“BiH nije trebala ni da postoji i greška je nastupila 1995. godine”, govori Milorad Dodik. A zaboravlja da se ta “greška” zove Dejtonski mirovni sporazum, koji Srbi treba da slave

NAŠI DANI

OHR Dejtonom i Ustavom korak po korak raskrinkava Dodika

Ususret godišnjici parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Danu državnosti – država Bosna i Hercegovina između napretka i potpunog sunovrata. Na sceni su blokada državnih institucija, negiranje države i njenih