Na godišnjicu kada je ARBiH oslobađala dijelove RH, Milanović odlikuje zloglasne jedinice HVO-a

Na godišnjicu kada je ARBiH oslobađala dijelove RH, Milanović odlikuje zloglasne jedinice HVO-a

Na današnji dan prije 26 godina jedinice 5. korpusa A RBIH spojile su se sa Hrvatskom vojskom u mjestu Grabovac na cesti Rakovica -Plitvička jezera.

Podsjetimo, dan prije Hrvatska je pokrenula veliku  vojnu operaciju  Oluja s ciljem oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske. Komanda Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine imala je u vidu značaj “Oluje” za ovaj dio Bosne i Hercegovine, Unsko-sanski kanton,  zbog čega je odlučila svoje jedinice uputiti u susret Hrvatskoj vojsci.

Prije spajanja, borci Petog korpusa oslobodili su više hrvatskih pograničnih naselja. Nažalost, srpske snage su pri povlačenju postavili minska eksplozivna sredstava na lokaciji Priboja gdje je stradalo 13 pripadnika 5. korpusa. U spomen na poginule borce, u blizini graničnog prijelza Izačić postavljena je spomen ploča gdje im je odata počast  i položeno cvijeće, javlja rtvusk.

-Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu, gdje se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjica oslobodilačke akcije “Oluje”, ponovo se dotakao Bosne i Hercegovine, pokušavajući, valjda, opravdati činjenicu da je dodijelio odlikovanja zloglasnim jedinicama HVO-a, piše Faktor.

Milanović je, između ostalih, odlikovao Vojnu policiju HVO-a, te jedinicu “Ludvig Pavlović” koja nosi ime po članu terorističke Bugojanske grupe iz 1972. godine.

– Vidimo i dan-danas da u susjednim državama, i u Bosni i Hercegovini, za koju želim vjerovati da je prijateljska jer druge nam nema, zasipaju Hrvatsku optužnicama, evo i ovih dana, sedmica, mjeseci, protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, za neka nedokazana, izmišljena djela od prije 26 godina. To nije dobro za međusobne odnose – rekao je Milanović.

Istakao je da Hrvatska na to treba odgovoriti stavom da se “taj film neće gledati.”

– Tim ljudima se u Hrvatskoj neće suditi. Samo tako možemo računati da nas se shvata ozbiljno – bahato je poručio predsjednik RH.

Milanović gazi po žrtvama, međunarodnim presudama i demokratskim vrijednostima

Podsjetimo, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Amer Obradović koji je i sam bio maloljetni logoraš tzv. “Herceg-Bosne” istakao je da je očito da ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, a o čemu je pravosnažno presudio i Haag, to u miru odlikuje Zoran Milanović.

– Ta je jedinica, mi to dobro znamo u Hercegovini, bila je zadužena za etničko čišćenje Bošnjaka, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i to je pravosnažno utvrđeno bez razumne sumnje. Upravo ovih augustovskih dana kada se žrtve tzv. “Herceg-Bosne” sjećaju strašnih zločina u kojoj je Vojna policija HVO-a imala jednu od ključnih uloga, Milanović gazi po žrtvama, međunarodnim presudama i demokratskim vrijednostima. Nametnuti zakon Valentina Inzka bi dobrodošao i “europskoj Hrvatskoj”, koja uporno negira ratne zločine i nagrađuje jedinice koje su u njima učestvovale. Milanović se sa ovakvim odlukama svrstava u red najnečasnijih državnika na našim prostorima – izjavio je Obradović.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) također je u srijedu osudilo odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju Vojne policije HVO-a i Jedinice za posebne namjene Ludvig Pavlović.

 Na ovaj način Zoran Milanović nastavlja sa praksom dodjeljivanja odlikovanja ratnim zločincima jer upravo je Vojnom policijom HVO-a rukovodio Valentin Ćorić koji je zbog ratnih zločina nad Bošnjacima tokom rata osuđen na 16 godina zatvora. Unutar istog sistema djelovao je i Berislav Pušić, također osuđenik u procesu Prlić i ostali. Navodno bi odlikovanje trebao dobiti i Željko Džidić koji je 2011. godine pobjegao u Hrvatsku pred licem pravde jer mu je trebalo biti suđeno za ubistva ratnih zarobljenika Armije BiH čije posmrtne ostatke njihove porodice i danas traže – ističu iz BNV-a.

Dodaju da s obzirom na to da predsjednik Hrvatske nije opovrgnuo navedeno, a i imajući u vidu njegovo dosadašnje ponašanje i djelovanje kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima, čin dodjeljivanja odlikovanja jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima je za svaku osudu.

(MiruhBosne/rtvusk/Faktor)

Previous Beograd: Vučić kazao da razumije frustraciju Dodika, ali Srbija mora da bude oprezna
Next U Montenegru najviše bosanskih turista

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta (FOTO)

Najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske večeras je oduševio građane Mostara. Svečanom povorkom kroz grad od trga Musala, kroz ulicu braće Fejića i staru gradsku jezgru, pa prelaskom preko

NAŠI DANI

Općina Stari Grad organizovala priredbu uz podjelu poklona za štićenike Zavoda Pazarić

Štićenici Zavoda Pazarić uživali su danas u novogodišnjoj priredbi koju su za njih pripremili učenici osnovnih škola iz Starog Grada. Pored toga, uručeni su im brojni pokloni koje su pripremili

NAŠI DANI

KAKO DJECI OBJASNITI DA LIDIJA I IGOR IMAJU, A REFIK NEMA PRAVO?

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse, u Hayatovoj emisiji ‘Sedam plus’ govorio je o odluci Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tačnije izmjenama koje je donio u poslijepodnevnim satima.