Na Jadranu uz domaće najviše bosanskih turista

Na Jadranu uz domaće najviše bosanskih turista

Jadranski su domaćini priželjkivali pa i očekivali nešto malo više turista za božićne blagdane, ali su ih na kraju ugostili samo oko sedam hiljada, pišu hrv. mediji.

Otprilike polovina su stranci, a polovina domaći gosti, kojih bi zasigurno bilo više da nije uvedena zabrana putovanja između regionalnih upravnih jedinica u toj zemlji.

Istina, potvrde o rezervaciji smještaja mogle su poslužiti kao dozvola za prelazak tih granica, ali u ova vremena korone malo je rezervacija, odluke o putovanju donose se u zadnji trenutak i često se plaća tek na licu mjesta, pa su se domaćini na kraju morali zadovoljti tek svakim trećim gostom u odnosu na turistički posjet tokom lanjskog Božića.

U svakom slučaju, domaćini su proteklih dana ponajviše očekivali upravo od domaćih gostiju pa je lagano razočaranje razumljivo.

Kako god, gostiju je ovih dana očekivano najviše u Istri i na Kvarneru, i to 1400, odnosno 1300.

Ali, i Splitsko-dalmatinska županija, recimo, ugostila ih je devetstotinjak. Od ukupno sedam hiljada, pet hiljada je u komercijalnim objektima, a dvije hiljade kod familije ili prijatelja.

Među gostima koji su platili noćenje većina od tri hiljade izabrala je oporodični smještaj, u hotelima ih je oko hiljadu, a u kampovima dvjestotinjak.

Po brojnosti nakon domaćih gostiju slijede gosti iz Bosne i Hercegovine te Nijemci, a iznenađujuće visoko, na četvrtom mjestu, državljani su SAD-a.

Slovenski su turisti, s obzirom na broj kuća za odmor u Hrvatskoj, tek peti.

Inače, cijeli decembar prolazi sa sličnom strukturom i sličnim brojem gostiju.

Od početka godine do prekjučer ostvareno je oko 40 posto noćenja u odnosu na lanjski decembar.

Previous Kako je Beograd još 1984. radio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom (Video)
Next Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ipak korist od Titovog bunkera u Konjicu: Danas je prostor za umjetnike i privlači pažnju vodećih svjetskih medija

Projekat Bijenale D-0 ARK Underground nastavlja da privlači pažnju najznačajnijih svjetskih medija. Titov bunker u Konjicu zauzima prostor od 6.500 kvadratnih metara. Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva

TURIZAM

Vlašić vrvi od turista: “To je planina za svačiji džep”

Popunjenost smještajnih kapaciteta na bosanskim olimpijskim ljepoticama ovih dana je na vrhuncu. Tako jutros na Bjelašnici nije bilo slobodnih smještajnih kapaciteta, dok ih je Jahorini ih je bilo svega nekoliko.

TURIZAM

Mediji u Srbiji! Neum: Bosansko more nova turistička atrakcija

Još su se u junu ugostitelji iz Neuma čudili navali srpskih turista i brinuli da li će imati kapaciteta da ih smjeste, a, kako stvari stoje, ovog ljeta bosansko more