Na Manjači prezentovani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Na Manjači prezentovani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

U prisutnosti visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, u utorak, 16. novembra 2021. godine, javnosti je predstavljen dosadašnji razvoj Centra za borbenu obuku OS BiH na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene agendu „Žene, mir i sigurnost“ u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik komandanta EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog kora OS BiH te ostale zvanice.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istakao dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i podršci u razvoju vojnog saniteta tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada. Ministar je izrazio veliku zahvalnost na tome te istakao da se novim sredstvima u CBO Manjača, partnerstvo i saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom diže na još viši nivo.

„Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u odbrani od različitih savremenih prijetnji, interoperabilnost sa vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama“, rekao je ministar Podžić. „Pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još je značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, podrška dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja.“

„Ujedinjeno Kraljevstvo je dugoročni partner Oružanih snaga BiH i danas im se još jednom želim zahvaliti na njihovom vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu. Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima“, rekao je tim povodom ambasador Field. „Danas uručujemo inovativnu opremu, rađenu po najnovijim standardima, što će pomoći Oružanim snagama BiH da se još više harmoniziraju sa NATO-om, ujedno poboljšavajući svoju operativnu efikasnost. Zajedno smo jači.“

Načelnik ZŠ OS BiH general Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost. „Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavci savremenog pokretnog sistema radiokontroliranog strelišta te nabavci objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovime je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsavremenijih sistema radiokontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uvježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uslovima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmiješan s civilnim stanovništvom. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa ”Partnerstvo za mir” – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima“, zaključio je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i komandant NATO Štaba Sarajevo general Folkestad, koji je naglasio da novi kapaciteti CBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.„Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama. Čestitam prijateljima iz Britanske ambasade na ovoj podršci. Kao zemlja Partnerstva za mir, BiH uživa punu podršku NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica“, zaključio je general Folkestad.

Vezano za OS BiH i Ministarstvo odbrane i jedna uznemiravajuća informacija obajavljena danas u medijima…

Mirko Okolić dao saglasnost, ministar Podžić opozvao: Banjalučki Kosmos namjerava uvesti lansere za ruski raketni sistem NEVA

Banjalučka firma Kosmos, inače povezana sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, namjerava uvesti tri lansera raketa za ruski raketni sistem NEVA-S125, saznaje Istraga. Oni su početkom oktobra ove godine dostavili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz. Ovo je Ministarstvo, potom, Zahtjev preduzeća Kosmos proslijedilo na ocjenu Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu odbrane i Obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH.

“Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić (SNSD) krajem je oktobra iskoristio odustvo ministra Sifeta Podžića te je dao saglasnost na uvoz ove vojne opreme”, ustvrdio je izvor Istrage iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, nakon što se vratio sa službenog puta, ministar Podžić je 8. novembra ove godine opozvao saglasnost koju je 27. oktobra potpisao njegov zamjenik Okolić.

Previous Arijanske crkve bosanske, IV – XIV vijek
Next Obelisk kralja Tvrtka kod Olova: Spomenik od četiri metra sa kuglom na vrhu prava misterija

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Uhapšeno osam osoba zbog zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas od ranih jutarnjih sati, realizuju operativnu akciju na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje

NAŠI DANI

Važno je da poruku prime oni u čije ime je izvršen genocid u Srebrenici

  Za sve ljude 11. juli je dan velike pouke i opomene. Neizrecivo je važno da cijeli ljudski rod uči i primi nauk iz Srebrenice o tome kakvo zlodjelo je

NAŠI DANI

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve