Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog muftije Salema ef. Dedovića koji je kazao kako sloboda ima veliku cijenu.

– Ona se skupo plaćala, a naša domovina i Bošnjaci kao narod mnogo su podnijeli žrtava za svoju slobodu u državi, za pravo na javno manifestiranje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika. Sloboda se živi, manifestira, njeguje i ljubomorno čuva. S vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije – istakao je on.

Foto: Fena

Muftija pozdravlja čvrsto opredjeljenje Bošnjaka da se “iznova okupe u jedan državotvorni, patriotski blok u Mostaru i Hercegovini, kako bi se o bitnijim pitanjima ovoga prostora promišljalo, debatiralo i dogovaralo”.

– Pozdravljamo predano nastojanje patriota ovoga grada da se konačno poduzmu konkretni koraci na uređivanju i zaštiti lokaliteta Mostarskih šehitluka, Liska harema na Kanterevcu i konačno izgradnji dostojnog centralnog spomen obilježja šehidima i palim borcima – naglasio je on.

Foto: Fena

Još je napomenuo kako Mostar mora koračati naprijed te kako ovaj grad treba “političko i patriotsko zajedništvo oko pitanja i tema koje su zajedničke za Bošnjake, ali i za sve patriote kojima je svjetlija budućnost ovoga grada na srcu i duši”.

Foto: Fena

– Mora se graditi povjerenje i vjera u bolji Mostar u kojem će se svako osjećati potpuno slobodnim i u kojem se nikome neće uskraćivati i ograničavati temeljna i identitetska prava i slobode – zaključio je u svojoj poruci, između ostalog, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Nakon Mostarskih šehitluka upriličena je posjeta lokalnim šehidskim mezarjima.

Izvor: Agencije

Previous Mirzine inovacije oduševljavaju školske drugare, ali i nastavnike
Next Pettigrew: Plaćanjem zatvorske kazne za ratni zločin podriva se vladavina prava

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 27. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bivši logoraši i članovi njihovih porodica danas su polaganjem cvijeća i pomenom na stradale logoraše, obilježili 27. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača na istoimenoj

OTPOR BOSNE

Kalesija: Naser Orić postrojio Prnjavorsku četu (FOTO)

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, večeras je postrojio Prnjavorsku četu, koja je prije 23 godine, zajedno sa drugim saborcima, oslobodila Kalesiju od agresora, čime je ovaj grad postao prvi

NAŠI DANI

Britanci primjetili: Bosna i Hercegovina bogata novim metalima, ali su zakoni zastarili

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se danas sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu i članom britanskog parlamenta Martinom Vickersom. Na sastanku, kojem je prisustvovao i