Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog muftije Salema ef. Dedovića koji je kazao kako sloboda ima veliku cijenu.

– Ona se skupo plaćala, a naša domovina i Bošnjaci kao narod mnogo su podnijeli žrtava za svoju slobodu u državi, za pravo na javno manifestiranje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika. Sloboda se živi, manifestira, njeguje i ljubomorno čuva. S vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije – istakao je on.

Foto: Fena

Muftija pozdravlja čvrsto opredjeljenje Bošnjaka da se “iznova okupe u jedan državotvorni, patriotski blok u Mostaru i Hercegovini, kako bi se o bitnijim pitanjima ovoga prostora promišljalo, debatiralo i dogovaralo”.

– Pozdravljamo predano nastojanje patriota ovoga grada da se konačno poduzmu konkretni koraci na uređivanju i zaštiti lokaliteta Mostarskih šehitluka, Liska harema na Kanterevcu i konačno izgradnji dostojnog centralnog spomen obilježja šehidima i palim borcima – naglasio je on.

Foto: Fena

Još je napomenuo kako Mostar mora koračati naprijed te kako ovaj grad treba “političko i patriotsko zajedništvo oko pitanja i tema koje su zajedničke za Bošnjake, ali i za sve patriote kojima je svjetlija budućnost ovoga grada na srcu i duši”.

Foto: Fena

– Mora se graditi povjerenje i vjera u bolji Mostar u kojem će se svako osjećati potpuno slobodnim i u kojem se nikome neće uskraćivati i ograničavati temeljna i identitetska prava i slobode – zaključio je u svojoj poruci, između ostalog, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Nakon Mostarskih šehitluka upriličena je posjeta lokalnim šehidskim mezarjima.

Izvor: Agencije

Previous Mirzine inovacije oduševljavaju školske drugare, ali i nastavnike
Next Pettigrew: Plaćanjem zatvorske kazne za ratni zločin podriva se vladavina prava

You might also like

NAŠI DANI

Bugojno: građani se nadaju kako novonastala situacija neće dugo potrajati

U dijelu dana, u kojem se donedavno bilježila najveća gužva na bugojanskim ulicama, sada se mogu sresti tek rijetki prolaznici koji su, kažu, izašli iz svojih domova jer su morali

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zaim Rizvanović, preživjeli svjedok stradanja stanovnika Bojnika, Dobroševića i Ahatovića: Od smrti su me spasila izmasakrirana tijela

Na današnji dan 2. juna 1992. godine, agresorske snage naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića i Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno,

NAŠI DANI

Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba, među kojima je i jedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su počinile ratni