Na sjeveru Bosne otvoreno preko 10km autoceste, granični prelaz i most na Savi

Na sjeveru Bosne otvoreno preko 10km autoceste, granični prelaz i most na Savi

Dionica Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 kilometara, danas od 16 sati je puštena u promet. Današnjim svečanim otvaranjem mosta na rijeci Savi i graničnog prijelaza Svilaj stekli su se uvjeti za puštanje u promet navedene dionice.

Radovi na izgradnji dionice Svilaj – Odžak završeni su 2017.godine ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom dionica nije mogla biti puštena u promet.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, koja je  uz predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorila most i granični prijelaz Svilaj, u svome govoru je istakla da je i projekt izgradnje mosta Svilaj, u koji je EU investirala oko 25 miliona eura, još jedan pokazatelj da Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i da će se samo preko ovakvih investicija, kao što je izgradnja mosta Svilaj, privreda uspješno oporaviti od krize u kojoj se našla u ovo pandemijsko vrijeme.

Image
Most je dug 660, a širok 29 metara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija naglasio je da je ovaj značajni projekt realiziran uz pomoć Evropske unije, ali i da je most Svilaj dokaz da zemlje u regiji imaju sposobnost građenja velikih projekata koji će povezivati građane i privredu.

Ukupna vrijednost radova na izgradnja dionice Svilaj – Odžak je bila 69,2 mil eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i grant sredstvima koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvođači radova na ovoj dionici su bili austrijska kompanija Strabag i bosanske kompanije Euro-asfalt i ŽGP. Na dionici se od značajnih objekata nalaze  četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za životinje, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Image
Foto: AA

Most se nalazi na autoputu Koridora 5C Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Previous Nakon godina života u Švedskoj, vratio u svoj kraj koji danas krase njegovi voćnjaci i vinogradi
Next Kurti: Uspostavljen reciprocitet na tablice sa Srbijom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije, bivši pripadnici Armije RBiH i patriote iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade ovog grada. Riječ je o jednoj od najblistavijih

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Predstavljena publikacija ‘Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije’

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz 1995. godine je povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini predstavio publikaciju “Sjećanje na genocid u

NAŠI DANI

Američka vojska na graničnom prelazu Bosanska Gradiška

Prvi konvoj američkih vozila za vježbu sa Oružanim snagama BiH ušao u Bosnu i Hercegovinu Konvoj vojnih vozila iz sastava 21. komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao