Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ 17,3 % više studenata nego lani

Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ 17,3 % više studenata nego lani

Prvi upisni rok na fakultete Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je završen. Od planiranih 1.130 studenata na prvom ciklusu, prijavilo se njih 752, potvrđeno je za Avaz iz ove visokoškolske ustanove.

Budući studenti su i ove godine, kako se to i očekivalo, najviše interesa iskazali za Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) koji je odabralo njih čak 240.

Također, nakon prvog upisnog roka pokazalo se da veliko interesovanje vlada, kao i prethodnih godina, za dva univerzitetska studija, a to su Zdravstvena njega, gdje je prijavljenih 52 i za Poslovnu informatiku koju je odabralo 46 budućih studenata.

-Možemo biti zadovoljni prvim upisnim rokom. U odnosu na plan, prijavljenih je 67 posto, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 17,3 posto, tako da je ovo iznad naših očekivanja. Jer, generalno, svi javni univerziteti bilježe pad studenata, a od svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, mi imamo najniži pad – kazao je prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“.

-Dok se mladi sve više okreću ka informacijskim tehnologijama te im je, uz FIT, privlačan i Kompjuterski inžinjering na Mašinskom fakultetu, dotle iz godine u godinu opada interesiranje za humanističke nauke.

Tako su im književnost i jezici sve nezanimljiviji pa ih se na Fakultet humanističkih nauka, na sve odsjeke, prijavilo tek nešto više od 50.

-Kada je riječ o Nastavničkom fakultetu, najviše ih je prijavljenih na Odsjeku za psihologiju i sociologiju, a najmanje na Pedagogiji. S prijavama su, kažu u Rektoratu, zadovoljni i na Pravnom te na Ekonomskom fakultetu, a potpuna slika upisa na sve fakultete bit će poznata nakon drugog upisnog roka.

Previous Selo Budoželje - okućnice ukrašene ružičnjacima i zelenim povrtnjacima
Next Unikatni bosanski proizvod - svilene mahrame ukrašene Bosančicom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Saradnja Energoinvestovog ‘Blum Laba’ i Grada Sarajevo u području pametnih tehnologija

  Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka juče je sa kompanijom Energoinvest i Blum Labom potpisao Sporazum o saradnji u području pametnih tehnologija i razvoju tzv. pametnih gradova. “Sarajevo ima dugu tradiciju

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bičakčić: Potvrđen svjetski ugled bosanskih elektroenergetičara

Četrnaest istaknutih bosanskohercegovačkih stručnjaka primljeno je u članstvo studijskih komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) sa sjedištem u Parizu. Uz to, pet eksperata uvršteno je u članstvo radnih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Una Suljić – najmlađi doktor nauka iz oblasti farmacije u našoj državi!

Una Suljić je rođena 1990. godine u Tuzli, najmlađa je doktorica Farmaceutskih nauka u Bosni i Hercegovini, može i mora biti uzor svakoj tinejdžerici koja želi sigurno zakoračiti u svoju