Nacionalno takmičenje u robotici za školarce u Zenici okupilo rekordnih 39 timova

Nacionalno takmičenje u robotici za školarce u Zenici okupilo rekordnih 39 timova

Univerzitet u Zenici danas je po četvrti put uzastopno domaćin nacionalnog takmičenja Svjetske robotske olimpijade za Bosnu i Hercegovinu za 2024. godinu, koje se i ove godine održava u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Organizatori takmičenja su Univerzitet EDUTUS Mađarska, Univerzitet u Zenici i Mašinski fakultet u Zenici te NGO Obrazovanje za novo doba- STEAM obrazovanje.

Pobjedničke ekipe u sve tri kategorije predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj olimpijadi u turskom Izmiru, a drugoplasirane na Evropskom takmičenju u italijanskoj Breši.

– Ove smo godine uspjeli skoro udvostručiti broj ekipa u odnosu na prošlu godinu. Imamo 39 ekipa, iz čitave Bosne i Hercegovine, koje će se takmičiti u tri kategorije. Pred mladim takmičarima je da konstruišu robote za rješavanje različitih zadataka, za koje će ostavrivati određene poene – kazao je nacionalni koordinator WRO za BiH prof. dr. Malik Čabaravdić.

Kategorije u kojima će se djeca osnovnih i srednjih škola takmičiti u Zenici su: elementari (od 8 – 11 godian), juniori (od 11 – 15 godina) I seniori (od 15 – 19 godina).

– Zaista nam je drago da smo ove godine uspjeli okupiti ovoliki broj ekipa, a cilj nam je da vrlo brzo imamo ispunjen komplaetan prostor Gradske arene “Husejin Smajlović”. Radi se na popularizaciji robotike i drugih vidova STEAM edukacije, kako u Zenici tako i u drugim bh. gradovima. To su budući inžinjeri, programeri, robotičari…koji će, nadam se, u budućnosti biti oslonac društva i razvoja Bosne i Hercegovine – podvukao je Čabaravdić.

Pobjednički timovi iz BiH, podsjetio je, imali su uspjeha pa je, prije dvije godine u Dortmundu, ekipa iz Bosne i Hercegovine zauzela 8. mjesto među oko 100 timova iz cijelog svijeta.

– To je bilo naše prvo pojavljivanje i, zaista, jedan veliki uspjeh. Naši su takmičari pokazali da se mogu takmičiti sa najboljim u svijetu i nadamo se da ćemo te rezultate ponavljati i u budućnosti. Prošle je godine svjetsko takmičenje bilo u Panami, na kojem su, nažalost, bili nešto slabiji rezultati- neka “zlatna sredina”, ali kako tek ulazimo u ovu oblast, sasvim smo zadovoljni i sa rezultatima. Najbitnije je, na početku, da postignemo masovnost, a kasnije ćemo postići i rezultate – istakao je Čabaravdić.

U sve tri kategorije poredak će biti utvrđen nakon tri kruga programiranja, a sabiraju sve dva najbolja rezultata. Pobjednici će biti proglašeni danas u 16.00 sati.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica pokrovitelji su ovogodišnjeg takmičenja.

Izvor: Agencije

Previous Vučić detaljno čita Bećirovićeve knjige pa ih komentariše s Dodikom
Next Džumhur osvojio Zagreb Open

You might also like

ZDRAVLJE

Tuzlanski ljekar osmislio jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena Piljić metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija. Metodu je plasirao prof. dr.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi matematičari iz brojnih zemalja borave u našoj zemlji

U Sarajevu su danas boravili mladi matematičari iz cijelog svijeta. Naime, posjeta glavnom gradu naše zemlje dio je aktivnosti Maths Beyond Limitsa, Međunarodnog matematičkog kampa koji se ove godine održava

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pionirski poduhvat zeničkih ljekara postao standardna operacija

Da su medicinska čuda moguća su i u Bosni i Hercegovini potvrdili su još jedanput zenički ljekari. Godine 2018. u Kantonalnoj bolnici Zenica izvedena je prva 3D rekonstrukcija velikog i