Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osudilo je istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp “Počasna građanka KS” za 2022. godinu, javlja AA.

“Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Majke Srebrenice, Žena Podrinja, Žene Srebrenice i Žrtava i svjedoka genocida su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja. Upravo ovi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve”, navodi se u saopćenju Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

U saopćenju se dalje navodi da je Tromp učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i da nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na BiH. Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju.

“Ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklarišu kao prodržavne. Indirektno se ova časna udruženja označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom. Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Ističući kako je zahtjev udruženja žrtava podržalo još 11 udruženja branitelja, iz Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” navode da ni molbe ovog širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku.

“UNIMR ‘Nino Ćatić’ se pridružuje stavovima i zahtjevima ovih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja”, poručili su iz Udruženja.

Previous Građevinari uklanjaju tragove genocida sa zgrade Magacina otkupa u Kravici
Next Sarajevo: Bosanski džudisti na Evropskom kupu osvojili tri medalje

You might also like

NAŠI DANI

Ugledna novinarka: Kada sam izvještavala o genocidu i etničkom čišćenju u Bosni naučila sam da nikad ne treba izjednačavati žrtvu i tiranina

Ugledna novinarka Christiane Amanpour otkrila je u utorak navečer, tokom dodjele Međunarodne nagrade za slobodu štampe, što je naučila tokom rata u Bosni i Hercegovini i što joj je i

NAŠI DANI

“Odbrana BiH-Igman 2020”: Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu, u petak je održan centralni dio 20.

NAŠI DANI

Akademik dr. Muhić povodom popisa u S. Makedoniji: Bošnjaci, budimo ono što jesmo; Bošnjaci!

U toku je popis stanovništva u Republici Sjevernoj Makednoji, tim povodom akademik dr. Ferid Muhić uputio je jasnu poruku Bošnjacima koji stanovnici ove države, da se pišu Bošnjacima. Jer, kako