Najbolja obavještajna služba na Balkanu trn u oku! Tema beogradskog sastanka bila i OSA

Najbolja obavještajna služba na Balkanu trn u oku! Tema beogradskog sastanka bila i OSA

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović su u ponedjeljak u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o evropskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, Faktor od dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da je na stolu bilo nekoliko tema, a niti jedna od njih se nije odnosila na put ka Evropskoj uniji ili ekonomiju.

Jedna od važnijih tema je, tvrde naši izvori, bila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da ova državna institucija već duži vremenski period predstavlja prepreku politikama koje reprezentira ovaj trojac, te da dosadašnji pokušaji destabilizacije i stavljanja pod kontrolu, poput produkcije lažnih afera, nisu urodili plodom, odlučeno je da se krene u realizaciju “rezervnog plana”, a on uključuje i mogućnost hapšenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Taj plan podrazumijeva intenziviranje pritisaka na OSA-u, odnosno njeno rukovodstvo predvođeno Mehmedagićem, preko jedne od institucija nad kojima Dodik i Čović imaju punu kontrolu, a to je Tužilaštvo BiH. Toj je instituciji naloženo hitno djelovanje kako bi se što prije preuzela kontrola nad OSA-om i njenim resursima.

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti je već godinama na udaru politika koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Još u julu 2017. godine je, podsjetit ćemo, Milorad Dodik poručio da OSA “funkcionira tako da uništi srpski i hrvatski identitet”.

– To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo – izjavio je Dodik, a svoje je tvrdnje kontinuirano ponavljao u periodu koji je uslijedio.

Osman Mehmedagić na čelu OSA-e ne odgovara ni Draganu Čoviću, što predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nije ni skrivao.

– Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvatam imenovanje sadašnjeg direktora. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvatamo sadašnje kadrove OSA-e – poručio je Čović 28. septembra ove godine.

U međuvremenu su, uporedo sa verbalnim kritikama na račun OSA-e i njeno rukovodstvo, isti izvori producirali afere kojima se ta agencija nastojala destabilizirati.

“Aferama” poput one nazvane “Ušće”, u okviru koje je utvrđeno da je Nikola Špirić (SNSD) krivotvorio dokumentaciju, navodnog prisluškivanja zvaničnika i privrednika iz Hrvatske, pa i poništavanjem diplome direktora OSA-e u režiji institucija pod Dodikovom kontrolom, rukovodstvo OSA-e nastojalo se “disciplinirati”. Uzimajući u obzir da niti jedan od tih pokušaja nije urodio plodom, osovina Dodik – Čović sa političkim pokroviteljima iz regije odlučila je, očigledno, preći u narednu fazu i pokušati se konačno obračunati sa rukovodstvom OSA-e i tu agenciju staviti pod svoju kontrolu.

A da je riječ o službi koja ima kredibilitet u širim okvirima možemo jasno uvidjeti i iz riječi bivšeg prvog obavještajca Slovenije Iztoka Podbregara. On je prošle godine u intervjuu za slovenački list Delo  izjavio da je bosanska obavještajna služba najbolja u regiji!

Nema sumnje da je kao takva i trn u oku antibosanskim politikama.

(MiruhBosn/Faktor)

Previous Porodica Hasanbašić: Oko 200 tona jabuke imamo kad je puni rod
Next Bosman! Brži od Batmana i hrabriji od Supermana

You might also like

NAŠI DANI

Kalesija: Pronašli torbu punu eura pa je vratili gastarbajteru

U červrtak je ispred hotela “Košuta” oko 12 sati pronađena torba u kojoj se nalazilo oko 75.000 €. Kako NEON Televizija nezvanično saznaje, torbu je pronašao na parkingu redovan gost

NAŠI DANI

Tešanj: Počinje gradnja škole u Medakovu

Općinski načelnik Suad Huskić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić i predstavnik firme Inžinjering1 potpisali su u petak u Tešnju Ugovor o početku gradnje novog objekta

NAŠI DANI

‘Simpatizeri Rusije su sada postali zagriženi Ukrajinci’

Dosta je bilo Ukrajinaca koji su bili uz Rusiju, ali su sada postali zagriženi Ukrajinci i mrze sve što Rusija radi ovdje, kaže Maksim Kamenecki – profesor iz Kijeva. Gost Al